Białko jest budulcem ciała człowieka. Należy dbać o to, aby posiłki zawierały odpowiednią dla nas jego ilość. Co to znaczy w praktyce?
Powinniśmy zjadać dziennie tylko tyle białka, ile naprawdę go potrzebujemy. Jego nadmiar jest szkodliwy, ponieważ organizm nie potrafi magazynować białka.
Długotrwały nadmiar tego składnika w diecie spowoduje zakwaszenie organizmu, a w efekcie złe samopoczucie, zmęczenie, skłonność do tycia oraz większe ryzyko różnych chorób.
Zapotrzebowanie na białko
Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej. Kobiety potrzebują mniej białka niż mężczyźni, a osoby pracujące fizycznie lub uprawiające sport mają większe zapotrzebowanie, niż pracownicy biurowi.
Przeciętne dzienne zapotrzebowanie na białko to:
- 46 g dla kobiety
- 56 g dla mężczyzny
- 52 g dla nastolatków
- 10 g dla dzieci
Aby obliczyć nasze zapotrzebowanie na białko, należy pomnożyć wagę ciała przez 0,8. Osoba, która waży 70 kg, potrzebuje 56 g białka na dobę.
Przykładowe produkty i ich zawartość białka:
- pierś z kurczaka 150 g – 37,05g
- jajko kurze rozmiar L – 7g
- jogurt w 200g – 4,8g
- ser twaróg w 100g – 17g
Jak widać, nie trzeba jeść dużych posiłków, aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość białka.
Wyniki badań naukowych opublikowanych w czasopismach medycznych Journal of the American Medical Association oraz New England Journal of Medicine podają, że długotrwałe nadmierne spożycie białka znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na:
– choroby serca
– zawał
– choroby nerek
– kamica nerkowa
– cukrzyca
– choroby nowotworowe ze szczególnym wskazaniem raka okrężnicy
– podagra
– osteoporoza
Dieta wysokobiałkowa może również zaburzać produkcję czerwonych krwinek. Jest także przyczyną tworzenia się zatorów w jelicie grubym, upośledza pracę kosmków jelitowych w jelicie cienkim, przez co substancje odżywcze nie trafiają do krwi.
Paradoksalnie więc, mimo że jemy zbyt dużo, nasze ciało może być niedożywione. W dłuższej perspektywie taki stan może powodować utratę wagi. Na tej zasadzie działa między innymi dieta Dukana, wywołująca bardzo silne zakwaszenie organizmu.
Świadomi wpływu nieprawidłowo zbilansowanej diety, z rozwagą podejmujmy decyzję, o tym, co znajdzie się na naszym talerzu.