Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
promocja zdrowia

Działanie antyutleniające i antynowotworowe papryki

21 stycznia 2016
Działanie antyutleniające i antynowotworowe papryki
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Pochodzenie papryki

Papryka należy do rodziny roślin psiankowatych. Była uprawiana już 9000 lat temu w Ameryce Południowej i Środkowej. Angielska nazwa „pepper” została jej nadana przez pierwszych europejskich kolonizatorów kontynentu. Oryginalna nazwa w języku hiszpańskim brzmi „pimiento”.

Ze względu na to, że paprykę można uprawiać w różnych warunkach klimatycznych stała się ona niezwykle popularna w kuchniach całego świata. Obecnie uprawia się ją w obu Amerykach, Europie, Afryce, na Bliskim Wschodzie oraz w części Azji. Pod względem produkcji komercyjnej to Chiny stały się potentatem w jej uprawie – w 2007 roku wyprodukowały prawie 14 mln ton, na drugi miejscu znalazł się Meksyk z 4 mln ton zaś na trzecim miejscu Stany Zjednoczone z 1 mln ton słodkiej papryki.

W USA zagłębiem paprykowym jest Floryda i Kalifornia. Średnie spożycie papryki w Stanach Zjednoczonych dla osoby dorosłej wynosi 16 funtów papryki rocznie, z czego aż 9,5 funta stanowi słodka papryka.

Pod względem zawartości składników odżywczych wykazujących działanie antyutleniające i odkwaszające to słodka papryka jest dobrym źródłem witaminy C (aż 117 mg w jednej filiżance – ponad dwa razy więcej niż w średniej wielkości pomarańczy). Ponadto jest też źródłem innego przeciwutleniacza – witaminy E.

Oprócz tego papryka zawiera też:

  • mangan
  • flawonoidy
  • kwercetynę
  • hesperydynę
  • karotenoidy
  • alfa-karoten
  • beta-karoten
  • kryptoksantynę
  • luteinę
  • zeaksatynę

Analizując powyższą listę widzimy, że papryka zawiera beta-karoten i zeaksatynę. Substancje te występują w tym warzywie w mocno skoncentrowanej postaci – już jedna filiżanka świeżo pokrojonej słodkiej papryki zawiera ok. 1500 mikrogramów beta-karotenu, czyli tyle ile ma w sobie 1/3 średniej wielkości marchewki.

Dzięki bogactwu składników odżywczych zawartych w słodkiej papryce i jej działaniu antyutleniającemu i odkwaszającemu jest ona doskonałym środkiem wspomagającym zdrowie człowieka. Słodka papryka wpływa pozytywnie na układ krążenia i zapobiega cukrzycy typu II.

Obecnie trwają też badania nad wpływem słodkiej papryki na zdrowie oczu – wiemy, że jedna filiżanka słodkiej papryki zawiera łącznie aż 314 mikrogramów luteiny i zeaksantyny. Te dwie substancje znajdują się w wysokim stężeniu w plamce żółtej oka (środkowej części siatkówki) i są niezbędne do ochrony plamki przed uszkodzeniami związanymi z działaniem tlenu.

Najczęstszą przyczyna pogarszania się wzroku u osób po 60 roku życia jest tzw. AMD czyli choroba zwyrodnieniowa plamki żółtej oka. Najnowsze badania sugerują, że regularne jedzenie papryki co najmniej raz na 2-3 dni może wstrzymać rozwój tej choroby. Wszystko za sprawą zawartych w słodkiej papryce składników odżywczych – w szczególności unikalnego stężenia wspomnianych już luteiny i zeaksantyny.

Potencjalne korzyści antynowotworowe

Ciągłe narażenie na nadmierny stres, tryb życia, zakwaszenie organizmu – między innymi te czynniki przyczyniają się do zwiększenia ryzyka rozwoju nowotworów. Mogą być one jednak rekompensowane przez alkalizującą dietę. Jedzenie papryki równoważy poziom kwasów w organizmie i znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Jak wybrać dobrą paprykę?

Podczas wyboru słodkiej papryki kieruj się jej kolorem – powinien on być głęboki i żywy. Skórka powinna być napięta, bez miękkich plam, skaz i czarnych obszarów. Pędy powinny być zielone i mieć ładny wygląd. Świeża papryka powinna mieć odpowiedni stosunek masy do wielkości. Unikaj tych papryk, które mają widoczne uszkodzenia skórki lub rozmięknięte obszary. Kształt warzywa w żaden sposób nie wpływa na jego jakość i smak.

Umytą słodką paprykę można przechowywać w lodówce (w specjalnej komorze na warzywa) przez ok. 7-10 dni. Paprykę w lodówce warto jest przykryć mokrą szmatką lub papierowym ręcznikiem – zapobiegnie to nadmiernej utracie wody z warzywa i utrzyma jędrną i chrupiącą strukturę. Należy pamiętać aby na czas przechowywania w lodówce nie usuwać z papryki łodygi, zapobiegnie to jej przemarznięciu. Papryka może być zamrożona bez uprzedniego blanszowania, najlepiej jest mrozić ją w całości aby mieć pewność, ze struktura, smak i wartości odżywcze nie ulegną zniszczeniu.

Ostatnie badania wykazują, że słodką paprykę najlepiej jest myć w zimnej wodzie – wtedy zachowuje w sobie najwięcej przeciwutleniaczy i substancji alkalizujących.

Jeśli nie jesteś pewien czy Twoja papryka jest dojrzała to przez 1-2 dni możesz przechowywać ją bez chłodzenia w temperaturze pokojowej (ok. 20°C).

Jak obrabiać i gotować słodką paprykę?

Przed pokrojeniem słodkiej papryki należy umyć ją pod zimną, bieżącą wodą. Jeśli warzywo zostało woskowane przed sprzedażą należy je delikatnie wyszorować szczotką z naturalnego włosia.

Ostrym nożem należy wyciąć łodygę oraz gniazdo nasienne warzywa. Jeśli chodzi o krojenie papryki to mamy tu dowolność kształtów i rozmiarów. Ciekawą opcją wydaje się odcięcie „kapelusza” z łodygą, wydrążenie środka i przygotowanie nadziewanej papryki.

Spośród wszystkich metod przyrządzania papryki najzdrowszym jest jej lekkie podsmażenie. Wówczas zachowuje ona w sobie najwięcej smaku i najwyższe stężenie składników odżywczych.

Podsumowując, słodka papryka jest źródłem antyoksydantów i składników przeciwzapalnych. Jest bogata w liczne składniki odżywcze np. flawonoidy, kwas hydroksycynamonowy oraz liczną grupę karotenoidów (ponad 30 różnych substancji). Słodka papryka zawiera w sobie przeciwutleniacze, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę K, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, potas, magnez, mangan i molibden. Regularne spożywanie słodkiej papryki przeciwdziała rozwojowi cukrzycy typu 2, nowotworów, chorób krążenia oraz chorób oczu. Ponadto wykazuje ona działanie alkalizujące i wspiera utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej ludzkiego organizmu.

działanie paprykipaprykasłodka papryka

Scottowi udało się schudnąć i wyeliminować zakwaszające produkty z diety
Czerwone mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij