Jedyna pewna rzecz w naszym życiu, to zmiana. Możemy trwać przy czym chcemy, ale czas i jego nieubłagany upływ pozostawiają po sobie ślady, których nie jesteśmy w stanie powstrzymać. Zmiany te skutkują tym, że ludzie są stawiani przed wieloma próbami.
Żyjemy w czasach, kiedy każdego roku miliardy zwierząt jest hodowanych i zabijanych jako pożywienie. Nie zdajemy sobie sprawy, co tak naprawdę spożywamy, że w pędzie codzienności zatruwamy nasz organizm. Jemy najczęściej tylko to, co jest najłatwiej dostępne. Nie zastanawiamy się, czy jest to zdrowe. Ten pęd prowadzi nas w kozi róg.
Pora na zmiany
Zamiast zakwaszać nasz organizm życiem w ciągłym pośpiechu i antrykotami, zdrowiej jest skupić się na „zielonej” diecie zasadowej. Dzięki spożywaniu warzyw i owoców o niskiej zawartości cukru możemy przywrócić naszemu organizmowi kwasowo-zasadową równowagę.
Obrońcy praw zwierząt alarmują, że hodowle i ubojnie są jednym z większych źródeł gazów cieplarnianych na świecie. Sugerują oni zastąpienie wysoko zakwaszającego ludzki organizm białka odzwierzęcego, odpowiednio zróżnicowaną dietą owocowo-warzywną. Zamiast mięsa warto jeść na przykład kapustę.
Przedstawiamy siedem faktów, których mogłeś nie wiedzieć o tym warzywie a które powinny Cię przekonać do diety zasadowej:
- Odkwaszające i przeciwzapalne działanie diety zasadowej. Kwasy metaboliczne obecne w organizmie prowadzą do wielu chorób, w tym chorób serca i chorób autoimmunologicznych. Bardzo niewskazane jest spożywanie dużych ilości produktów pochodzenia zwierzęcego, bo są one pełne siarczanów, fosforanów i kwasów azotowych. Te substancje wywołują w nas zakwaszenie organizmu, sprawiają, że czujemy się źle. Kapusta wykazuje skuteczne działanie odkwaszające i oczyszczające organizm. Jest ona doskonałą ochroną, jak i lekarstwem na wymienione choroby.
- Żelazo: Popularny jest mit, że osoby na diecie wegetariańskiej często są anemiczne i mają niedobory żelaza. Prawda jest taka, że obecnie bardzo szybko rośnie liczba osób z takim niedoborem, które jedzą mięso. Dobrze jest wiedzieć, że na jedną kalorię kapusta ma większą zawartość żelaza niż, na przykład, wołowina.
- Wapń: Produkty mleczne i mięso zawierają wapń, jednak nie oznacza, to, że osoby je spożywające nie chorują na osteoporozę i jego niedobory. Wręcz przeciwnie, zwiększa się ich liczba. Dlaczego? Produkty mleczne zawierają w sobie kwasy laktozowe i inne, które wypłukują wapń z kości i magnez z mięśni! Kapusta natomiast zawiera więcej wapnia na kalorię niż mleko, a to wszystko bez obecności toksycznych kwasów i w łatwo przyswajalnej formie.
- Błonnik: Podobnie jak proteiny, jest on makroskładnikiem, którego nasz organizm potrzebuje każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania i pochłaniania kwasów metabolicznych z naszego układu pokarmowego. Nie spożywanie wystarczającej ilości produktów bogatych w błonnik pokarmowy prowadzi do chorób serca, zaburzeń pracy układu pokarmowego, a nawet raka. Wysokobiałkowe pożywienie, jak mięso, zawiera bardzo mało błonnika. W porcji kapusty natomiast jest około 5% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a także 2 gramy bezkwasowego białka.
- Kwasy tłuszczowe z grupy omega: Odgrywają one bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Mięso zawiera głównie niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone, podczas kiedy w porcji kapusty jest 121 mg kwasów omega-3 i 92,4 mg kwasów omega-6, które są niezbędne do budowania zdrowych komórek krwi i innych tkanek.
- Odporność: Mięso przez wysoką kwasowość powoduje rozwój bakterii, grzybów i pleśni. Te z kolei bardzo osłabiają nasz organizm. Kapusta stanowi bogactwo składników stymulujących nasz układ odpornościowy jak karotenoidy i flawonoidy. Pomagają one też w neutralizowaniu kwasów metabolicznych.
- Wytrzymałość i łatwość dostępu: Kapusta rośnie od 55 do 60 dni, a krowa dorasta do uboju od 18 do 24 miesięcy. Kapusta rośnie w większości stref klimatycznych i jest stosunkowo mało wymagająca w pielęgnacji. Do wyżywienia krowy potrzeba dziennie ponad 7 kilo paszy i prawie 10 litrów wody dziennie.