Wątroba jest jednym z kluczowych organów w organizmie. Każdego dnia ciężko pracuje, oczyszczając Twój organizm z toksyn oraz wspomagając proces trawienia.
Dba także o to, by utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Jednak, gdy ma do czynienia ze zbyt dużą ilością toksyn, jej wydajność spada, a to często skutkuje pogorszeniem naszego samopoczucia.
Dlatego, aby przez długi czas cieszyć się dobrym zdrowiem, należy wspomagać wątrobę naturalnymi produktami, które pomogą jej się zregenerować. Tak samo jak dieta odkwaszająca, również wybrane produkty spożywcze wspomagają wątrobę. Bez sprawnie działającej wątroby, organizm nie poradzi sobie z detoksykacją szkodliwych produktów przemiany materii.
Jakie produkty są dobre dla wątroby?
Doktor Robert O. Young, dzięki wieloletniej obserwacji swoich pacjentów stworzył listę 7 produktów, które są przyjazne wątrobie. Jakie to produkty? Do grupy korzystnie wpływających na wątrobę należą:
- czosnek,
- grejpfrut,
- zielone zboża,
- zielone warzywa,
- awokado,
- orzechy włoskie,
- kurkuma;
Jak one działają na wątrobę?
Czosnek i cebula zawierają związki siarki, które są odpowiedzialne za wypłukiwanie kwasów z organizmu. Bogate są również w selen oraz aliacyny, które chronią wątrobę i wspomagają proces jej regeneracji. Grapefruit jest bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze. Zawiera cenną substancję – n-argininę, która ma właściwości odkwaszające organizm.
Zielone zboża takie jak pszenica i jęczmień dają dużą dawkę chlorofilu, który pomaga w detoksykacji jelit i pomaga utrzymać zasadowy odczyn ciała. Zielone warzywa liściaste (m.in. rukola, szpinak, gorczyca i cykoria) zawierają liczne związki oczyszczające, które neutralizują metale ciężkie, ponadto mają działanie alkalizujące i żółciopędne.
Z kolei awokado chroni wątrobę przed toksynami. Orzechy włoskie zawierają duże ilości L-argininy oraz kwasy tłuszczowe omega-3, pomagające w detoksykacji – oraz regenerują uszkodzone komórki wątroby. Kurkuma zwiększa naturalnie ilość żółci i poprawia ogólną kondycję woreczka żółciowego.