Fruktoza jest niesłusznie uważana za zdrowszą odmianę cukru. Ta naturalna forma cukru zwiększa ryzyko powstawania otyłości, cukrzycy, nadmiaru cholesterolu we krwi, syndromu metabolicznego i stłuszczenie wątroby.
Jest to szczególnie ważne z uwagi na to, że fruktoza jest dodawana do wielu produktów spożywczych i napojów. Wykazano, że fruktoza powoduje przyśpieszenie wzrostu nowotworu trzustki i innych nowotworów.
Główne źródła fruktozy
Fruktozę znajdziesz w:
-
syropie glukozowo-fruktozowym
-
napojach
-
cukierkach
-
ciastkach
-
keczupie
-
sosach do sałatek
-
batonach
-
mrożonych posiłkach
-
miodzie
-
i dziesiątkach innych przetworzonych potraw.
Wiele osób czerpie z fruktozy prawie 13% kalorii przyjmowanych w ciągu dnia – to niemal 13 łyżeczek tej trucizny. Firmy starają się nią zastępować glukozę, która jest równie szkodliwa. Zwiększona ilość fruktozy w pożywieniu jest powiązana z tym, że od 40 lat coraz więcej osób choruje na nowotwór trzustki. W 1970 roku zaczęto stosować na szeroką skalę syrop fruktozo-glukozowy. Jest tańszy od cukru, dobrze się rozpuszcza i ma słodszy smak.
Czytaj skład preparatów
W badaniach przeprowadzonych kilka lat temu zbadano osoby, które piły często napoje słodzone syropem glukozo-fruktozowym. Ludzie pijący napoje 3 razy dziennie przez 10 tygodni mieli znacznie wyższy poziom trójglicerydów i cholesterolu niż ci, którzy ich unikali, co przekłada się na zwiększone ryzyko zawału.
Fruktoza w wątrobie jest zamieniana w tłuszcz i nie powoduje sytości. Z tego powodu może prowadzić do przejadania się.
Przed zakupem sprawdź, skład produktu. Jeśli znajdziesz w nim:
-
brązowy syrop
-
syrop glukozowo-fruktozowy
-
dekstrozę
-
fruktozę
-
koncentrat soku owocowego
-
miód
-
syrop inwertowany
-
maltozę
to lepiej zostaw go na półce. Niektóre produkty spożywcze zawierają jednocześnie kilka rodzajów cukru.
Pierwszym krokiem w kierunku odkwaszenia organizmu powinno być usunięcie z diety słodkich napojów, soków owocowych, sztucznej herbaty mrożonej i zastąpienie ich wodą, odtłuszczonym mlekiem, sokami warzywnymi i zielonymi drinkami.