Zakwaszenie organizmu to stan, kiedy tkanki naszego organizmu mają nieprawidłowe pH. Wynika to z nieprawidłowej diety.
Osoby, które chcą mieć pewność, że odżywiają się w prawidłowy sposób, powinny zwrócić uwagę na zawartość warzyw i owoców w swojej diecie. Właśnie te dary natury mają pozytywny wpływ na to, w jaki sposób działa nasz organizm.
Co jeść, by odkwasić organizm
By odkwasić organizm, należy w pierwszej kolejności wprowadzić do diety warzywa z naturalnych upraw, jedzone na surowo lub krótko gotowane.
Najlepiej skupić się na warzywach sezonowych. W lecie mamy duży wybór takich warzyw, jak pomidory, cukinia, szpinak, szczypiorek. Gdy przyjdzie jesień, zima i wiosna, wartościowymi warzywami będzie brukselka, brokuły, seler, burak, marchew, kapusta i inne warzywa, które dobrze się przechowują. Dietę możesz uzupełniać cały rok w kiełki i szczypiorek hodowane w domu.
Z warzyw możesz robić soki i buliony, które mają bardzo dobry wpływ na twój organizm. Pij dużą ilość wody o odpowiednim pH. Inne napoje wskazane przy zakwaszeniu organizmu to woda z cytryną lub limonką, herbata ziołowa i mleczko sojowe i migdałowe.
Dużo składników odkwaszających znajduje się w owocach, ale nie powinny być one zbyt słodkie. Pamiętaj, że cukier zakwasza organizm! Dobre owoce to cytryna, limonka, rabarbar i grejpfrut, a bogactwo kwasów tłuszczowych znajdziesz w awokado.
Podczas odkwaszania organizmu nie zapominaj o wartościowych tłuszczach. Znajdziesz je w nasionach roślin (migdały, dynia, sezam, słonecznik, siemię lniane), a także w olejach tłoczonych na zimno. Najlepsze z nich to olej lniany, konopny, olej z awokado, oliwa z oliwek, olej wiesiołkowy i olej z ogórecznika.