Czerwona cebula nie jest u nas tak popularna, jak biała, jednak jej właściwości są tak samo dobre. Oto zalety tego warzywa bogatego w siarkę.
Korzyści zdrowotne czerwonej cebuli
1.Wpływ na układ sercowo – naczyniowy
Cebula zawiera siarkę, która chroni przed zakrzepom w naczyniach krwionośnych. Jedzenie tego warzywa pozwala zmniejszyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów.
2. Poprawa zdrowia kości i tkanki łącznej
Badania przeprowadzone na ludziach wykazały, że czerwona cebula pozwala zwiększyć gęstość kości, także u kobiet, które są w wieku około menopauzalnym. To także wpływ siarki.
3. Działanie odkwaszające i przeciwzapalne
Molekuły siarki zwiększają aktywność makrofagów, które są odpowiedzialne za działanie układu odpornościowego i reakcje zapalne. Cebula zawiera antyoksydanty, dzięki którym wykazuje działanie przeciwzapalne i zmniejsza ilość kwasów w organizmie. Im mniejsza kwasowość płynów organizmu, tym mniejsze ryzyko powstania stanu zapalnego, czyli działanie substancji zawartych w czerwonej cebuli idealnie się uzupełnia.
4. Zapobieganie powstawaniu nowotworów
Badania wykazały, że cebula pozwala zapobiegać wielu rodzajom nowotworów. Może być przyjmowana nawet w małych ilościach, dlatego dodawaj ją do potraw, gdy tylko masz okazję. Pamiętaj, by nie poddawać jej obróbce termicznej – cebula działa tylko wtedy, gdy piecze.
5. Inne korzyści zdrowotne z jedzenia czerwonej cebuli
Cebula obniża poziom cukru we krwi i ma działanie bakteriobójcze, dzięki czemu jest bardzo dobra na przeziębienia. Flawonoidy mają działanie odtruwające organizm i usuwają toksyny powstające przy zakażeniu grzybami, bakteriami i wirusami. Takie działanie wykazuje jedynie świeża czerwona cebula, a gdy postoi ponad 2 godziny po pokrojeniu, traci je zupełnie. Bardzo ważne jest też prawidłowe przygotowywania warzyw, gdyż podobne zasady obowiązują także przy czosnku, białej cebuli i szczypiorku.
Jeśli nie chcesz kupować droższej, czerwonej cebuli, zastąp ją białą odmianą. Ona także zawiera siarkę i pomaga w odkwaszeniu organizmu.