Jesień to pora roku, podczas której organizm potrzebuje szczególnej troski, także dietetycznej. Mimo że lato i obfitość niektórych warzyw i owoców się skończyły, przyroda nadal jest w stanie wiele zaoferować. Oto 5 cennych i niezwykle wartościowych jesiennych warzyw i owoców.
5 jesiennych warzyw i owoców
- Dynia. Choć sezon na dynię rozpoczyna się już w sierpniu, jest ona flagowym „produktem” jesieni. To warzywo jest cudowne pod wieloma względami. Zawiera mnóstwo cennych związków, m.in. białko, błonnik, minerały (magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor, cynk) oraz witaminy (A, B1, B2, C, E, PP), β-karoten. W dodatku każda jej część (miąższ, pestki, skórka) jest jadalna.
- Jarmuż. Sezon na jarmuż rozpoczyna się późną jesienią i trwa niemal całą zimę. Jest to warzywo piękne z wyglądu (może spełniać rolę rośliny ozdobnej), a jednocześnie jest skarbnicą cennych związków. Specjaliści twierdzą, że jest to warzywo o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych. Dowiedz się więcej w artykule Właściwości jarmużu i zastosowanie kulinarne >>
- Owoce dzikiej róży. Owoce tej rośliny są znane głównie dzięki niezwykle wysokiej zawartości witaminy C. Oprócz tego znajdziemy w nich inne cenne związki (np. flawonoidy, karotenoidy, inne witaminy), które fantastycznie wpływają na zdrowie. Owoce dzikiej róży można kupić (suszone, mielone) lub zebrać samodzielnie najlepiej jesienią, gdy są już dojrzałe, ale jeszcze niezbyt miękkie.
- Burak. Choć buraczki są dostępne już w sierpniu (a botwinka nawet w czerwcu), zdecydowanie kojarzą się z jesienią. Ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, można go śmiało nazwać polskim jesiennym superfoods. Buraczek odkwasza i oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, wykazuje działanie antynowotworowe, a to jeszcze nie wszystkie jego możliwości! Poznaj inne właściwości buraka >>
- Jabłka. To jedne z najbardziej dostępnych owoców w naszym kraju. Choć mody żywieniowe sprawiają, że jadamy coraz więcej zdrowych i nietypowych warzyw i owoców, warto pamiętać o krajowych jabłuszkach. Nie bez przyczyny mawia się jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie. Znajdziemy w nim m.in. błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i minerały wspomagające pracę układu odpornościowego.