Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

16 grup produktów, które warto wyeliminować z diety

29 września 2017
16 grup produktów, które warto wyeliminować z diety
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Zmiana sposobu odżywiania zwykle kojarzy się z radykalnymi zmianami w jadłospisie. Dziś chciałabym zaproponować nieco inne podejście, które pomoże stopniowo zmieniać dotychczasowe nawyki żywieniowe.

Poniżej znajduje się lista 16 grup produktów, które zakwaszają organizm. Jeśli większość z nich znajduje się w Twoim codziennym menu, nie przejmuj się – możesz to zmienić.

  • Postaraj się stopniowo wyeliminować ze swojej diety każdą z grup.
  • Zacznij od jednej lub dwóch, które sprawiają najmniejszy problem. Jeśli na przykład okazjonalnie jadasz fast-foody, zacznij od nich. Obiecaj sobie, że jeśli tylko pojawi się pokusa sięgnięcia po fast-fooda, zjesz bardziej wartościowy posiłek.
  • Gdy zauważysz, że pokusy są coraz słabsze i coraz łatwiej Ci zrezygnować z fast-foodów, przejdź do kolejnej grupy.

W międzyczasie staraj się wzbogacać codzienne posiłki o produkty alkaliczne (polecam tabelę żywności zasadowej) i wartościowe suplementy diety.

16 grup produktów, które warto wyeliminować z diety

  1. Biała mąka i wszelkie wyroby z niej produkowane – ciasta, ciastka, pieczywo (im chleb bielszy, tym mąka bardziej rafinowana, o wyższym indeksie glikemicznym).
  2. Cukier, słodziki, syropy słodzące i pochodne takie jak słodycze, lody, dżemy, galaretki, syropy owocowe, konfitury, ciastka, cukierki, czekoladki, smarowidła typu Nutella oraz inne produkty zawierające cukier. Cukier bardzo często znajduje się też w gotowej żywności przetworzonej, która w smaku jest słona.
  3. Jogurty owocowe, kefiry i maślanki smakowe, serki homogenizowane, serki topione, mleko przemysłowe (zwłaszcza UHT), śmietanka UHT, inne wyroby mleczne.
  4. Gotowe dania i konserwy, gotowe potrawy wyprodukowane przemysłowo np. zupki i sosy instant, dania w puszkach, kartonach i słoikach oraz wszelkie inne mocno przetworzone produkty.
  5. Sproszkowane dressingi do sałatek, gotowe sosy do potraw.
  6. Frytki i inne dania typu fast food np. hot-dogi, zapiekanki, hamburgery, pizza (także mrożone).
  7. Produkty wysoko przetworzone, często niezasłużenie oznaczane jako light lub slim.
  8. Przemysłowo wyprodukowane wędliny.
  9. Utwardzone tłuszcze: margaryny i twarde białe frytury, miksy masła i margaryny oraz tłuszcze do smażenia.
  10. Oleje roślinne rafinowane.
  11. Biała rafinowana sól.
  12. Napoje słodzone, kolorowe i gazowane, w tym napoje energetyzujące, oraz większość soków w kartonach.
  13. Różnego rodzaju przegryzki, jak chipsy, chrupki, popcorn, suchary, krakersy, płatki kukurydziane, wafle, paluszki, precle itp.
  14. Wysoko przetworzone płatki śniadaniowe i podobne wyroby.
  15. Gotowe mieszanki przypraw zawierające tłuszcze, konserwanty, antyzbrylacze, cukier, polepszacze smaku typu glutaminian sodu (w tym kostki rosołowe, kostki do sosów sałatkowych, przyprawy proszkowane i płynne, aromaty do ciast, cukier wanilinowy itd.).
  16. Produkty gotowe o długich listach składników oraz zawierające składniki, których nie znamy.

Grupy produktów zostały zaczerpnięte z książki Alkaliczny styl życia.

zmiana nawyków żywieniowychżywność zakwaszająca organizm

Jak pora dnia wpływa na pracę organów wewnętrznych
6 sposobów na wzmocnienie odporności (nie tylko na jesień)

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij