Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

10 znakomitych roślinnych źródeł żelaza

13 listopada 2019
10 znakomitych roślinnych źródeł żelaza
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Żelazo jest niezwykle ważnym pierwiastkiem dla zdrowia – od niego zależy ile tlenu dociera do komórek organizmu. Dlatego postanowiliśmy poświęcić jemu nieco miejsca i wyjaśnić podstawową różnicę między żelazem roślinnym i zwierzęcym oraz przedstawić produkty roślinne bogate w ten pierwiastek.

Żelazo hemowe i niehemowe – różnice

Ten cenny pierwiastek zawierają zarówno produkty zwierzęce, jak i roślinne. Żelazo zwierzęce, tzw. hemowe, jest uważane za lepiej przyswajalne, natomiast roślinne, tzw. niehemowe, jest słabiej przyswajalne. W praktyce sprawa jest nieco bardziej skomplikowana.

Żelazo zwierzęce jest przyswajane przez organizm bez względu na to, czy organizm dysponuje już jego odpowiednią ilością, czy też nie. Oznacza to, że spożywając duże ilości mięsa, można doprowadzić do nadmiaru żelaza, co może skutkować np. chorobami serca i wątroby. Zupełnie inaczej jest w przypadku żelaza niehemowego (roślinnego). Jest ono słabiej przyswajalne, ale głównie wtedy, gdy organizm dysponuje jego wystarczającą ilością. Tak więc spożywając dużą ilość produktów roślinnych bogatych w ten pierwiastek, nie narażamy się na jego przedawkowanie.

Przyswajalność

Przyswajalność żelaza roślinnego można bardzo łatwo zwiększyć. Wystarczy dodać do posiłku produkty z witaminą C. Niestety równie łatwo można ją osłabić, a powodują to głównie produkty nabiałowe, np. mleko, sery.

jarmuż

10 roślin bogatych w żelazo

  1. Tofu. Jedna porcja tofu (ok 180 g) jest w stanie zapewnić nam niemal 50% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, a spożywając je w towarzystwie warzyw bogatych w witaminę C, możemy spokojnie pokryć dzienne zapotrzebowanie.
  2. Różne rodzaje fasoli, np. ciecierzyca, fasola biała, soczewica czerwona. Dzięki nim dostarczymy organizmowi 1/3 dziennego zapotrzebowania na żelazo. Natomiast z dodatkiem produktów bogatych w witaminę C – 50% lub nawet 100%.
  3. Natka pietruszki. Ta niepozorna roślina jest również bogatym źródłem żelaza. 50 g surowej natki pokrywa 1/3 lub nawet połowę dziennego zapotrzebowania.
  4. Brokuł. To kolejne dobre źródło żelaza. Gotowany brokuł (ok. 200 g) jest w stanie zapewnić 30-40% dziennego zapotrzebowania. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, również witaminę C.
  5. Jarmuż. Jarmuż jest jednym z warzyw liściastych bogatych w żelazo i jednocześnie witaminę C. 100 g surowego jarmużu jest w stanie niemalże pokryć dzienne zapotrzebowanie.
  6. Pestki dyni. Niewielka miseczka prażonych pestek dyni (ok 30 g) w 20% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na magnez. Jeśli dodamy do niej produkty bogate w witaminę C, ta wartość może podskoczyć nawet do 80%.
  7. Sezam niełuskany. Niemal identyczne wartości prezentuje surowy, niełuskany sezam.
  8. Kakao. Warto od czasu do czasu pozwolić sobie na gorzką czekoladę, ponieważ dzięki temu możemy zapewnić sobie niemałą dawkę żelaza. Około 30 g surowego kakao, zapewnia nam 20% dziennego zapotrzebowania.
  9. Burak. Porcja buraczka (około 200 g) pokrywa około 8% dziennego zapotrzebowania, natomiast dodając do tego produkty bogate w witaminę C, ta wartość wzrasta niemal do 30%.
  10. Orzechy, w tym orzechy nerkowca. Orzechy to kolejna grupa produktów zawierających duże ilości żelaza. Na szczególną uwagę zasługują orzechy nerkowca, których niewielka porcja (ok. 30 g) z dodatkiem witaminy C zapewnia 25-40% zapotrzebowania.

Zielone dodatki do odkwaszających i oczyszczających koktajli
Trzy naturalne sposoby na przeziębienie

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij