Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Właściwości jarmużu i zastosowanie kulinarne

24 lutego 2019
Właściwości jarmużu i zastosowanie kulinarne
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Jarmuż od lat jest „na topie” w świecie zdrowego odżywiania. Cieszy się uznaniem zarówno wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl życia oraz takich, które uwielbiają eksplorować nowe obszary kulinarne. Co więcej, to niezwykłe warzywo o pięknych fryzowanych liściach sprawdza się również jako roślina ozdobna. Jarmuż jest również jednym z najlepszych warzyw odkwaszających organizm.

Jakie są właściwości jarmużu? 

Na wstępie warto wspomnieć, że jest to warzywo o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych. Weźmy za przykład jeden kubek posiekanego surowego jarmużu, który zapewnia ponad 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę K i 130% zapotrzebowania na witaminę C mając przy tym zaledwie 33 kalorie.

To warzywo jest również świetnym źródłem błonnika, flawonoidów, chlorofilu, witaminy A, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, wapnia, potasu. Między innymi dzięki tym składnikom jarmuż działa niezwykle korzystnie na nasze zdrowie:

  • Odkwasza organizm i wspomaga jego oczyszczanie.
  • Wzmacnia układ odpornościowy.
  • Dzięki wysokiej zawartość beta-karotenu wpływa korzystnie na poprawę wzroku.
  • Wpływa korzystnie na stawy i przyspiesza ich regenerację pomiędzy okresami wzmożonego wysiłku fizycznego.
  • Wspomaga pracę jelit, zapewnia uczucie sytości po posiłku, dzięki temu nie odczuwamy potrzeby sięgania po przekąski.
  • Dostarcza organizmowi energii, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają mu siłę i zwiększają odporność.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu.
  • Poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
  • Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc.

Jak widać właściwości jarmużu są imponujące. Warto wzbogacić nim swoją dietę oraz upiększyć nim swój domowy ogródek 🙂

właściwości jarmużu

Jarmuż w kuchni

Jest to niezwykle wdzięczne warzywo – można je jeść na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu lub podduszeniu. Znakomicie pasuje do zup, sałatek, omletów lub koktajli owocowo-warzywnych.

Uprawa

Jarmuż jest bardzo łatwy w uprawie i odporny na wiele czynników, np. szkodniki czy niską temperaturę. Urośnie na każdym rodzaju gleby. Zbiór liści jarmużu powinien się odbywać po pierwszych przymrozkach – niska temperatura sprawia, że liście jarmużu pozbywają się gorzkiego smaku.

jarmuż w kuchniuprawa jarmużuwłaściwości jarmużu

5 prostych sposobów na odkwaszanie organizmu
Kasze naturalnie bezglutenowe

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij