Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Właściwości awokado i zastosowanie kulinarne

7 sierpnia 2018
Właściwości awokado i zastosowanie kulinarne
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Awokado jest jednym z najbardziej lubianych owoców świata. I nie ma się czemu dziwić 😉 Charakteryzuje się ciekawym, delikatnym smakiem, który pasuje do wielu potraw na ciepło i na zimno. Właściwości awokado sprawiają, że można je zasłużenie zaliczyć do tzw. superżywności. Ale to jeszcze nie wszystko – awokado znakomicie alkalizuje organizm, dzięki czemu powinno się znaleźć w jadłospisie każdej osoby będącej na diecie odkwaszającej organizm.

Właściwości awokado

Ten niepozorny owoc zawiera w sobie ponad 25 cennych składników odżywczych, m.in.: błonnik, białko, magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, K. Zawiera również dużo tłuszczów, lecz należy podkreślić, że są to tzw. „dobre tłuszcze” – wielonienasycone i jednonienasycone tłuszcze roślinne. Oprócz tego awokado może pochwalić się zawartością fitosteroli, które obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów oraz fitozwiązki, które korzystnie działają na organizm, m.in. wzmacniają układ odpornościowy.

Powyższe zasoby sprawiają, że regularne spożywanie awokado może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Awokado m.in.:

  • Poprawia trawienie.
  • Przeciwdziała anemii.
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być spożywane przez osoby z cukrzycą.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Chroni przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają proces starzenia się i powstawanie wielu chorób.
  • Dba o zdrowie oczu, dzięki zawartości luteiny i karotenoidów.
  • Spożywane w trakcie ciąży zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia rozstępów.

Warto dodać, że awokado jest składnikiem niektórych suplementów diety, np. Alkalizujących warzyw Alkaline 16 Greens 220 g >>

Właściwości awokado nie ograniczają się jedynie do korzyści zdrowotnych. Ten owoc znajduje również zastosowanie w kosmetologii – jako składnik kosmetyków drogeryjnych oraz w przepisach na domowe kosmetyki takie jak maseczki do twarzy, maseczki na włosy czy też masło do ciała.

Zastosowanie kulinarne

Awokado jest na tyle uniwersalne, że w kuchni naprawdę można z nim zaszaleć! Ten pyszny owoc znalazł swoje miejsce w kuchni meksykańskiej, europejskiej, australijskiej. Jego delikatnie orzechowy smak i jedwabista, maślana konsystencja sprawiają, że znakomicie komponuje się z warzywami i owocami w daniach na ciepło i na zimno.

  • W Meksyku i na Karaibach awokado przyprawia się solą, czosnkiem, papryką chili i podaje z pomidorami i kukurydzianymi tortillami.
  • Ten owoc jest podstawą pikantnej meksykańskiej pasty guacamole.
  • W wersji kalifornijskiej ugniatamy awokado i mieszamy z sałatką polaną sosem winegret.
  • Świetnie pasuje do: kanapek, sałatek, ryżu, makaronów, ziaren zbóż.
  • Dobrze komponuje się z zupami na zimno, sosami, koktajlami, deserami i lodami.
  • Jest ciekawym uzupełnieniem do kurczaka, owoców morza i skorupiaków.
  • Awokado można smażyć, ugniatać, faszerować innymi składnikami i piec w piekarniku lub opiekać.
  • Można je także jeść na surowo ze szczyptą kruszonej soli morskiej, kilkoma kroplami sosu winegret lub octu balsamicznego.

Jak widać zastosowanie kulinarne awokado jest naprawdę szerokie i ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂

Zobacz również Przepis na koszyczki z tortilli z awokado >>

Jak kupić dobre awokado?

Kupienie dobrego, dojrzałego awokado w wielu polskich sklepach może być nie lada wyczynem. Niech poniższa grafika będzie pomocą w codziennych zakupach.

Właściwości awokado. Jak sprawdzić dojrzałość awokado

Dojrzewanie i przechowywanie

Owoce awokado najlepiej dojrzewają po zerwaniu z drzewa. W sklepach możesz je kupić miękkie, w postaci gotowej do spożycia (dojrzały owoc poznasz po tym, że pod naciskiem palca jego skórka będzie się lekko uginać) lub twarde – wówczas będą musiały dojrzeć w temperaturze pokojowej.

  • Jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie awokado, umieść je w torbie z brązowego papieru razem z bananami lub jabłkami. Powinny być gotowe do spożycia po 2-3 dniach.
  • Jeśli chcesz spowolnić dojrzewanie awokado – przechowuj je w lodówce.

Porada kulinarna: przecięte awokado szybko traci swój piękny, zielony kolor. Aby spowolnić ten proces, skropl miąższ kilkoma kroplami soku z cytryny lub limonki.

Czy wiesz, że…

Awokado to jeden z dietetycznych cudów natury, lecz jest równocześnie rośliną, której wkrótce może zabraknąć – jak podaje serwis Spoon University. Aby wyhodować około 30 g tego pysznego owocu potrzeba aż 35 litrów wody. Niestety kraje, w których uprawia się awokado, dotknięte są suszą. To między innymi dlatego tak dużo kosztuje ten owoc.

Mając to na uwadze, pamiętaj, jak cennym darem jest awokado. Gdy je kupisz – zużyj do końca, nie pozwól, aby się zmarnowało.

awokado właściwościawokado zastosowaniedojrzewanie awokadozastosowanie kulinarne awokado

Odkwaszanie i oczyszczanie organizmu na wiosnę
Bezpieczne opalanie – 7 praktycznych porad

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij