Sok z selera – bogactwo związków aktywnych

Zdrowotne właściwości soku z selera

Seler to silnie alkalizujące warzywo, które:

  • przeciwdziała kwasicy tkankowej,
  • oczyszcza krew
  • wspomaga trawienie
  • zapobiega migrenom
  • koi nerwy
  • obniża ciśnienie krwi
  • łagodzi problemy skórne

W selerze znajdziemy duże ilości kumaryny, związku, który przyczynia się do zwiększenia aktywności niektórych krwinek białych oraz wspiera układ naczyniowy człowieka.

Ponadto seler zawiera duże ilości organicznego sodu, który wypłukuje osady wapniowe ze stawów i wspiera eliminację tych osadów aż do momentu, kiedy zostaną one wydalone przez nerki.

Seler to znany od setek lat naturalny diuretyk i środek eliminujący toksyny z organizmu. Dzięki zawartości potasu poprawia pracę serca i pozwala wyeliminować skurcze. Warzywo to wykazuje też silne właściwości przeciwzapalne, dlatego jest doskonałym, alkalizującym pożywieniem dla wszystkich ludzi cierpiących na choroby autoimmunologiczne.

W selerze znajdziemy spore ilości krzemu i wapnia, które wspierają naprawę uszkodzonych wiązadeł stawowych i kości.

Seler to kopalnia witaminy A, magnezu i żelaza, które wspierają budowę składników krwi i pomagają osobom cierpiącym na reumatyzm, nadciśnienie tętnicze, zapalenie stawów oraz niedokrwistość.

Świeży sok z selera to jeden z najzdrowszych soków jakie możemy wypić. Już około 500 ml świeżego soku z selera dziennie poprawi ogólny stan Twojego zdrowia i wspomoże układ trawienny. Pierwsze efekty są gwarantowane już po tygodniu stosowania tego naturalnie alkalizującego specyfiku.