Roszponka to warzywo, które przypomina sałatę, jest jednak od niej mniejsza i posiada nieco inne wartości odżywcze. O ile najlepsza sałata jest dostępna wiosną i latem, o tyle roszponka może stać się jej zamiennikiem w okresie jesienno-zimowym, ponieważ właśnie wtedy jest jej najwięcej.
Roszponka – co to za warzywo?
To warzywo o małych, zielonych liściach. Charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem, przy czym im mniejsze i bardziej zielone są listki, tym mocniejszy mają smak. Roślina jest uprawiana głównie w Europie, północnej Afryce i Azji Mniejszej.
Właściwości i składniki odżywcze
Podobnie jak sałata, roszponka jest znakomitym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużo witaminy C, a także witaminę A oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy). To także znakomite źródło potasu (porcja 100 g zawiera aż 459 mg tego pierwiastka) i dobre źródło wapnia, magnezu, fosforu, sodu, żelaza.
To niepozorne warzywo zawiera w sobie cały wachlarz związków karotenoidowych (neoksantynę, zeaksantynę, luteinę, beta-karoten), związki fenolowe, czy też antyoksydanty. I choć te nazwy mogą brzmieć obco, ich wpływ na organizm jest nieoceniony. Oto przykładowe właściwości roszponki:
- Oczyszcza i odkwasza organizm.
- Zmniejsza ogólne osłabienie organizmu – warto ją jeść m.in. podczas przesilenia wiosennego.
- Dzięki obecności witaminy A, luteiny i zeaksantyny dba o zdrowie oczu.
- Zawiera składniki stosowane w profilaktyce przeciwnowotworowej.
- Wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi wrzody żołądka.
- Wykazuje działanie uspokajające, łagodzi stres i napięcie.
- Ma potencjał przeciwcukrzycowy.
- Zmniejsza cellulit i rozstępny.
- Jest niskokaloryczna.
Roszponka w kuchni
Roszponka, podobnie jak sałata, to znakomity składnik surówek, sałatek warzywnych i zielonych koktajli. Można ją dodać także do kanapek, dań z nadzieniem warzywnym, a także dań mięsnych i rybnych. Ze względu na swój urokliwy wygląd, roszponka sprawdzi się również jako ozdoba różnych dań.
Uprawa
Osoby, które mają przydomowy ogródek mogą pokusić się o uprawę roszponki. Jest ona prosta w hodowli i raczej nie przysparza problemów. Preferuje nasłonecznione miejsca i glebę o odczynie obojętnym. Jest odporna na niskie temperatury, wymaga jedynie regularnego usuwania chwastów i spulchniania gleby. Najlepszy czas na wysiew to lipiec i sierpień, ewentualnie wrzesień.