Odpowiednia dieta pozwala zmniejszyć ryzyko raka prostaty

Czy wiesz, że to co jesz ma wpływ na to, czy w przyszłości będziesz narażony na rozwój raka prostaty?

Najnowsze badania naukowe wykazują, że nawet niewielkie zmiany w nawykach dietetycznych mogą przyczynić się do znacznego obniżenia ryzyka zachorowania na raka prostaty.

Dieta w profilaktyce antynowotworowej

W profilaktyce antynowotworowej najważniejszą rolę odgrywają organiczne owoce i warzywa. Badania naukowców w tym kierunku opierają się na wynikach osób narażonych na raka prostaty oraz pacjentach cierpiących na tę chorobę.

Pokarmy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty to:

  • pomidory,
  • kalafior,
  • brokuły,
  • zielona herbata,
  • produkty bogate w witaminy z grupy E,
  • produkty bogate w selen;

Z kolei jedzenie dużych ilości białka zwierzęcego i wysoko przetworzonej żywności jest prostą drogą do rozwoju tej choroby.

Naukowcy co kilka lat zwracają uwagę na związek diety bogatej w warzywa a rozwojem raka gruczołu krokowego oraz sutka. Pamiętaj – odpowiednio skomponowana dieta bogata w ekologiczne produkty oraz wysoka świadomość mogą uchronić Cię przed skutkami niebezpiecznych nowotworów.

You may also like...