Jak zbadać pH organizmu człowieka

Test alkaliczności śliny i moczu od Cud pH:

1. Najpierw, po obudzeniu zbadaj swoją ślinę za pomocą papierka lakmusowego, Weź test pH i poliż końcówkę paska. Gdy zmieni się kolor, zapisz odpowiadającą mu wartość pH. Zrób to przed myciem zębów, piciem czy paleniem, zanim w ogóle pomyślisz o jedzeniu czegokolwiek. Optymalna wartość pH śliny powinna wynosić 7.2.

2. Następnie, zbadaj pH pierwszego porannego moczu, gromadzonego przez noc w pęcherzu. Oddajesz mocz bezpośrednio na pasek testowy, stwierdzasz zmianę barwy papierka i zapisujesz wartość pH. Optymalna wartość tego testu mieści się w przedziale 6.8 – 7.2. Jeżeli wartość pH jest niższa od 6.8, masz deficyt alkalicznego roztworu buforowego, a w takim przypadku najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest przejście na bardziej alkaliczną dietę bogatą w świeże zielone warzywa i owoce. W wypadku pH wyższego niż 7.2 alkaliczny roztwór buforowy będzie w stanie zneutralizować kwasowe jedzenie i napoje, które spożywałeś dzień wcześniej. Ażeby zbalansować pH moczu, należy zaprzestać spożywania kwasowych pokarmów i zacząć odżywianie oparte na znacznych ilościach bogatych w elektrony zielonych warzywach, niskocukrowych owocach i zdrowych wielonienasyconych tłuszczach.

3. Drugi test moczu przeprowadzasz przed zjedzeniem czegokolwiek. Po tym jak wydaliłeś już kwasy z poprzedniego dnia, za drugim razem gdy idziesz do łazienki wartość pH moczu powinna wynosić 7,2 lub być wyższa. Jeżeli pH jest niższe od 6.8, stan twojego organizmu można określić jako ukryte zakwaszenie tkanek; masz również deficyt alkalicznego roztworu buforowego, tj. dwuwęglanu, sodu, potasu, magnezu i wapnia. pH niższe od 6,8 jest także oznaką diety wysokobiałkowej oraz wzmożonej ilości kwasów pochodzenia białkowego takich jak kwas azotowy, siarkowy, fosforowy i moczowy. Zatem ażeby znormalizować pH do 7,2 powinieneś wyeliminować z diety proteiny zawarte w wołowinie, kurczaku, indyku, wieprzowinie oraz rybach – a zamiast tego spożywać większe ilości zielonych pokarmów i napojów oraz zdrowych wielonienasyconych tłuszczów.

4. Na śniadanie przygotuj sobie zupę z awokado, zupę warzywną lub uzdrawiającą albo napij się trochę świeżego mleka migdałowego lub świeżego zielonego koktajlu. Poczekaj 5 minut i sprawdź ponownie pH moczu i śliny. Zapisz je – wartości pH śliny, pierwszego i drugiego moczu będą wyższe jeżeli dostarczysz organizmowi odpowiednią ilość alkalicznych pokarmów, aby mógł zneutralizować kwasy. Nie podejmując żadnych kroków, możesz być pewny, że zmiany pH będą niemal niedostrzegalne, a może nawet poranne pH będzie jeszcze się obniżać.

5. Upewnij się, że badasz swoje pH pomiędzy posiłkami np.:
między pierwszym i drugim śniadaniem, między lunchem i obiadem. Poziom pH bezpośrednio po posiłku powinien zawsze mieścić się w granicach od 7.2 do 8.4; oraz w przedziale 6.8 – 7.2 parę godzin po posiłkach.

Powyższe 5 kroków są dowodem na:

1. Wydajność układu trawiennego – jak potrafi poradzić sobie z tym co zjadłeś dzień wcześniej. Można to stwierdzić za pomocą testu pH pierwszego i drugiego moczu oraz śliny. Te wartości będą się zmieniać z dnia na dzień, jeżeli wciąż będziesz żył i jadł kwasowo. Rozpoczynając program Cud pH zobaczysz, że pH moczu i śliny ustabilizują się na poziomie 7.2 lub wyższym.

2. Jak ogólnie traktujesz swój organizm, czyli – jak “mocne” są twoje ślinianki, żołądek, trzustka, pęcherzyk żółciowy oraz wątroba – czy wszystkie te organy potrafią poradzić sobie z nadwyżką kwasu. Po raz kolejny, to wartości testów pH śliny i moczu będą pokazywać ogólny stan twojego zdrowia oraz kondycję zasadowych rezerw organizmu jako odzwierciedlenie tego, czym i jak się odżywiałeś przez ostatnie miesiące i lata. Wartość pH pozostaje na ogół stała, zmienia się jedynie jeżeli podejmujemy wysiłek alkalizowania organizmu i dostarczania energii w sposób opisany w książkach Cudu pH. Skoro pH śliny i moczu jest także wskaźnikiem międzytkankowego pH, odczyty pH śliny i moczu nigdy nie powinny być poniżej pH systemu buforów fosforanowych 6.8.

Najbardziej dokładne odczyty pH śliny i moczu rejestrujemy zaraz po przebudzeniu – po przynajmniej pięciogodzinnym śnie i przed umyciem zębów.

Podczas snu organizm pozbywa się odpadów, będąc w stanie anabolicznym odbudowuje swoje komórki. Przykładowo, jeżeli poziom twojego pH wynosi 5.5 i jedynie 5.6 po posiłku, wiesz już, że masz deficyt rezerwy alkalicznej, a twój organizm jest pozbawiony minerałów potrzebnych do właściwego przetworzenia pokarmów – twoje ciało nie potrafi zareagować adekwatnie do fizjologicznego stanu kryzysowego wywołanego kwasowym pożywieniem.

3. Poziom pH śliny i moczu po posiłku wskazuje stan rezerwy alkaliczno-mineralnej oraz zdolność twojego organizmu do neutralizowania kwasowych pozostałości, które tworzą się w procesie trawienia pokarmów. W normalnym trybie wartość pH wzrasta po posiłku – nie pozostaje jednakowa, nie obniża się, co znowuż wskazywałoby na niezdolność radzenia sobie z kwasem, deficyt alkalicznych zasobów oraz rozwój ukrytego zakwaszenia tkanek. Weźmy przykład awokado albo cytryny – te pokarmy podnoszą wartość pH śliny o całą jednostkę. Proste badanie wskazuje czy masz wystarczającą ilość alkalicznych zasobów mineralnych potrzebnych do rozpoczęcia skutecznego trawienia i neutralizowania kwasów.

Idealna wartość pH moczu i śliny wynosi 7.2 po przebudzeniu, między 6.8 i 7.2 przed jedzeniem, w przedziale 7.2 – 8.5 po alkalicznym posiłku. Możesz to sprawdzić przez prosty test, który da się wykonać w każdym momencie w ciągu dnia zjadając parę migdałów. Jeżeli mamy do czynienia ze zdrową osobą z odpowiednim poziomem rezerw alkalicznych, pH śliny niemalże natychmiast wzrasta do 8.4.

4. pH śliny i moczu między posiłkami powinno pozostawać w podstawowym zakresie 6.8 – 7.2 lub być wyższe. Po posiłku, żołądek wydziela wodorowęglan sodu niezbędny do zalkalizowania pokarmu. W tym procesie wytwarzany jest wodorowęglan sodu w ilości podobnej jak w sodzie oczyszczonej. Transportowany przez krew zostaje dostarczony do alkalizujących gruczołów organizmu, do ślinianek, trzustki, pęcherzyka żółciowego, odźwiernika przed dwunastnicą oraz wątroby. Maksymalny poziom tej substancji we krwi, a więc także w moczu i w ślinie występuje od jednej do dwóch godzin po jedzeniu.

Ten rytm obiegu kwasów oraz płynów ustrojowych w organizmie niemiecki naukowiec Frederick F. Sander, określa mianem odpływu bazowego i prądu bazowego dla zachowania równowagi w gospodarce kwasowo-zasadowej. Pierwszy raz te informacje zostały przez niego opublikowane w 1930 r. w książce “Równowaga kwasowo-zasadowa w gospodarce ludzkiego organizmu oraz jej znaczenie dla rytmu wątroby”.

W swojej książce stwierdza on, że płyny ustrojowe, czyli także mocz są najbardziej kwasowe około 2 w nocy (pH w zakresie 5.0 i 6.8), rano następuje prąd bazowy, a najbardziej zasadowe są około godziny 14stej (pH od 7.0 do 8.5), po południu następuje odpływ bazowy.

“Idealne wartości pH są zależne od pory dnia. Kiedy sporządzimy wykres tej relacji wygląda on jak podwójny garb na grzbiecie wielbłąda. pH moczu powinno być alkaliczne dwa razy w ciągu dnia – to właśnie punkty szczytowe garbów odpowiadające godzinie 10tej rano i 14stej, czyli w ciągu alkalicznego prądu po posiłkach. Podczas reszty dnia, pH powinno utrzymywać się pomiędzy 6.8 i 7.2. Pierwszy poranny mocz jest bardziej kwasowy z powodu odwapnienia, które ma miejsce w nocy, kiedy neutralizowana jest nadwyżka kwasów.”

Jeżeli wszystkie kwasy wytworzone w ciągu dnia podczas trawienia, oddychania, metabolizmu oraz rozkładu komórek nie są wydalone po nocy, akumulują się dzień po dniu. Rezultatem jest stan nierównowagi, gdy ciało desperacko próbuje zachować alkaliczne pH płynów ustrojowych na poziomie 7.365. Nadbudowa kwasów postępująca dzień w dzień ma na każdego z nas różny wpływ w zależności od naszych genów, trybu życia oraz diety. Odkryłem, że kwasy osadzają się w najsłabszych częściach ciała, a jeżeli nie są eliminowane poprzez jelita, układ wydalniczy, płuca oraz skórę, mogą przekształcić się w tłuszcz i w tej postaci magazynować wokół bioder, ud, brzucha, w piersiach, a także w mózgu. Istnieje pewna dolna granica tego procesu, który w między czasie wywołuje wiele symptomów, a ostatecznie WSZYSTKIE choroby i dolegliwości.

Poprzez monitorowanie pH śliny oraz moczu, dbanie o zdrowie jest z powrotem w naszych rękach. Mierząc pH śliny i moczu dostajemy kierunkowe wskazówki dla naszej terapii; informację zwrotną o tym jak żyjemy, co jemy i pijemy – bo przecież właśnie to, stanowi o jakości oraz długości naszego życia.

Powinniście kontrolować pH śliny i moczu codziennie przez co najmniej 12 tygodni lub aż do momentu, gdy Wasze pH będzie miało ustabilizowaną wartość 7.2 – wtedy zmniejszycie liczbę pomiarów do 1 dziennie lub od 2 do 3 na tydzień.

 

You may also like...