Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Czy kawa jest zdrowa? 23 powody, dla których nigdy więcej nie sięgniesz po filiżankę kawy

12 września 2014
Czy kawa jest zdrowa? 23 powody, dla których nigdy więcej nie sięgniesz po filiżankę kawy
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

1. Metyloparation

Metyloparation to jeden z najbardziej niebezpiecznych pestycydów. To środek insektobójczy używany do zwalczania plag dotykających uprawy roślinne. Metyloparation jest bardzo szkodliwy nie tylko dla człowieka, ale także dla ptaków, ryb oraz ssaków. Pomimo trujących właściwości nadal znajduje zastosowanie w wielu krajach na świecie.

2. Endosulfan

To jeden z pestycydów używanych przeciwko kornikom drzew kawowych, które często niszczą plantację kawy. Związki endosulfanu bardzo długo rozpuszczają się w ziemi, pozostając w niej przez wiele lat, dlatego też prowadzą do śmierci wielu zwierząt. Endosulfan niszczy układ nerwowy, gonady, nerki, wątrobę – ostatecznie powodując śmierć.

3. Chloropiryfos

Chloropiryfos używany jest przeciwko powszechnie występującym szkodnikom kawowców. W Stanach Zjednoczonych stosowanie tej substancji zostało zdelegalizowane, gdyż powoduje ona śmierć i wady wrodzone. Ten niebezpieczny środek jest niczym kara śmierci dla wrażliwych ekosystemów.

4. Triadimefon

Triadimefon jest środkiem grzybobójczym zawierającym miedź. Niestety niewiele wiemy o jego oddziaływaniu na człowieka, tym niemniej naukowcy uważają, że długotrwałe narażenie na tę substancję może powodować problemy z płodnością, szczególnie u ludzi, którzy piją kawę codziennie. Triadimefon czy też inne podobne środki przesiąkają miedzią skumulowaną w glebie. Potwierdzono już duże stężenie tych substancji na plantacjach w Kostaryce oraz Kenii. Toksyczne związki miedzi wykryto również na tych samych gruntach, lecz przy innych uprawach, a więc nie tylko kawosze stykają się z tymi truciznami.

5. Kofeina

Jedna przeciętna filiżanka kawy zawiera około 95 mg kofeiny, a małe espresso 64 mg. Spożycie zbyt dużych ilości kofeiny powoduje uczucie niepokoju, lęku, rozdrażnienia. Kofeina jest kwasem o pH równym 5.5. Organizm traktuje kofeinę tak jak truciznę – stara się ją zneutralizować wydzielając zasadowe substancje buforowe, w wyniku czego czujemy pobudzenie. Nawet trzy filiżanki kawy, lub 300 mg kofeiny potencjalnie mogą spowodować atak serca. Jedna kropla czystej kofeiny albo 2 gramy kofeiny w proszku zabije cię natychmiast.

6. pH

pH kawy to idealne środowisko dla rozwoju komórek nowotworowych. Ostatnie badania uniwersytetu Brigham Young dowiodły, że komórki nowotworu w kawie mogą żyć nieskończenie długo.

7. Potencjał redoks

Kawa nie zawiera antyoksydantów – to utleniacz, który aktywuje mechanizmy buforujące organizmu i jednocześnie pozbawia nas cennych składników mineralnych takich jak wodorowęglan sodu i potasu.

8. Żołądek

Pod wpływem kofeiny żołądek zmuszony jest do produkcji dwuwęglanu sodu, który zwiększa poziom kwasu solnego, co w konsekwencji prowadzi do refluksu żołądkowego, choroby refluksowej przełyku, wrzodów i raka żołądka.

9. Uszkodzenie komórek żołądka

Jak każdy inny gorący napój, kawa niszczy komórki żołądka, które chronią nas przed złymi wpływami kwasów buforując je.

10. Pobudzenie

Kawa nasycona jest protonami/jonami wodoru, które kradną naszą energię i sprawiają, że po okresie stymulacji stajemy się zmęczeni. Sięgamy więc po następną filiżankę, aby znów dodać sobie energii – tak właśnie rozwija się uzależnienie od kofeiny. Długotrwałe picie kawy uruchamia niebezpieczny łańcuch objawów – w kolejności najpierw osłabienie, podrażnienia, stany zapalne, owrzodzenia, a ostatecznie degeneracja lub rak.

11. Cafestol

Kawa podwyższa poziom cholesterolu. Dlaczego? Ponieważ ten popularny czarny napój zawiera kwasową substancję – cafestol, który jest bezpośrednio odpowiedzialny za wzrost poziomu cholesterolu w organizmie. Cafestol zaburza regulację metaboliczną cholesterolu poprzez blokadę ważnych receptorów jelitowych. Zwiększając ilość kawy w organizmie, podwyższamy jednocześnie poziom cholesterolu.

12. Uszkodzenie jelita cienkiego

Kawa zaburza alkaliczne pH jelita cienkiego. W konsekwencji kosmki jelitowe “opadają” i blokują krypty jelitowe, gdzie odbywa się proces wchłaniania treści pokarmowych do układu krążenia. Krew nie jest odpowiednio odżywiona, co prowadzi do groźnej niedokrwistości złośliwej i hemolitycznej. Ponadto uszkodzenie kosmków jelitowych utrudnia regenerację kości, mięśni i innych organów.

13. Nowotwory

Z ponad 1000 związków występujących w kawie, przebadanych jest tylko 22. Udowodniono, natomiast, że każdy z tych dwudziestu dwóch związków może powodować raka.

14. Cukier i śmietanka

Kawa ze śmietanką i cukrem to nic innego jak kwasowa, toksyczna, wysoce uzależniająca trucizna.

15. Choroby serca

Niektórzy naukowcy twierdzą, że spożycie kawy znacznie podwyższa ryzyko występowania chorób układu krążenia. Jednocześnie substancje zawarte w kawie takie jak: cafestol, kahweol i homocysteiny podwyższając poziom cholesterolu we krwi, wpływają negatywnie na układ krwionośny. Podsumowując – kawa niekorzystnie działa na serce.

16. Naczynia krwionośne

Kawa zaburza pracę naczyń krwionośnych zmniejszając ich elastyczność i wydajność.

17. Układ sercowo-naczyniowy

Kawa ma negatywny wpływ na układ nerwowy oraz bicie serca – konsekwentnie wskazuje się ją jako czynnik powodujący zaburzenia rytmu serca. Problemy z ciśnieniem krwi to też jej sprawka.

18. Osteoporoza

Osoby cierpiące na osteoporozę bezwzględnie powinny unikać kawy. Istnieje związek pomiędzy działaniem kawy oraz wzmożonym wydalaniem wapnia w moczu.

19. Zgaga

Kawa nasila uczucie zgagi.

20. Zaburzenia snu

Kawa, w szczególności spożywana wieczorem oraz w nocy, zaburza naturalny rytm snu.

21. Odwodnienie

Pijąc kawę zubożamy zasoby wody w naszym organizmie.

22. Uzależnienie

Agencja Żywności i Leków w Stanach Zjednoczonych opatrzyła kofeinę etykietą “bezpieczna”. Mimo to, wciąż mamy do czynienia z narkotykiem. Kawa to używka, która szybko uzależnia.

23. Niebezpieczne symptomy odstawienia

Musimy również pamiętać, że po “odstawieniu” kawy czekają nas nieprzyjemne objawy odstawienne takie jak bóle głowy, rozdrażnienie i inne. Świeże ziarna kawy są zielone i alkaliczne, ale w procesie, który ma umożliwić ich spożycie, fermentują, psują się i gniją nabierając brązowego koloru.

działanie kawyjak działa kawakawa

Related Posts

Czy dieta alkaliczna oznacza rezygnację z picia kawy?

Czy dieta alkaliczna oznacza rezygnację z picia kawy?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Kawa sprzyja zakwaszeniu organizmu. Jednak należy zapamiętać, że dieta alkaliczna polega na stopniowym przejściu na pokarmy alkalizujące, nie na radykalnej zmianie nawyków żywieniowych. Do wszystkiego trzeba dojść stopniowo. Pamiętaj, że każdy […]

Dlaczego warto odstawić kawę?

Dlaczego warto odstawić kawę?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Kawa to jeden z najbardziej zakwaszających produktów. Uznaje się ją za niezbyt groźną używkę, która w pewnym sensie wspiera organizm, ponieważ zawiera antyoksydanty. Jednak naszym zdaniem, warto jest ograniczyć jej spożycie. […]

Kolejne odkrycia na temat kawy – zakwaszenie organizmu powoduje zmniejszenie piersi

Kolejne odkrycia na temat kawy – zakwaszenie organizmu powoduje zmniejszenie piersi

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Na temat kawy znajdziesz wiele sprzecznych teorii, a niektórzy naukowcy mówią, że zapobiega ona różnym chorobom. Nie biorą oni pod uwagę tego, jak silnie kawa zakwasza organizm. Naukowcy ze Szwecji odkryli […]


Badania udowadniają, że picie alkalicznej wody przynosi pozytywne korzyści dla zdrowia
Lekarstwo na celiakię oraz osteoporozę

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss