Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Cukrzyca ~ Rak

Czy czerwone mięso powoduje cukrzycę i nowotwory?

9 czerwca 2015

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)
Czy czerwone mięso powoduje cukrzycę i nowotwory?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Częste spożywanie przetworzonego mięsa może spowodować wzrost ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II aż o 40% – świadczą o tym wyniki nowej metaanalizy, dokonanej w Norwegii i Stanach Zjednoczonych.

Dane z dwunastu badań kohortowych wykazały, że częste spożywanie wszystkich rodzajów mięsa było związane z 17% wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu II, podczas gdy podobny wzrost ryzyka został zauważony jedynie w przypadku dużego udziału czerwonego mięsa w diecie.

Badanie, opublikowane w czasopiśmie naukowym Diabetologia, wydłuża listę złych wiadomości dla konsumentów czerwonych i przetworzonych mięs; wyniki poprzednich badań, prowadzonych pod nadzorem amerykańskiego National Cancer Institute (Narodowego Instytutu Onkologicznego) wykazało, że częsta konsumpcja produktów z tej kategorii może podwyższać ryzyko zachorowania na raka płuc i jelita grubego nawet o 20%.

Dlaczego czerwone mięso i wysoko przetworzone produkty mięsne mogą powodować cukrzycę i nowotwory?

Według doktora Roberta O. Younga, szefa pionu badawczego w Centrum Cudu pH w San Diego, w Kalifornii,  „mięso nigdy nie zostaje zupełnie strawione, dlatego fermentuje i gnije w jelitach, wyzwalając kwasy moczowe i azotowe, które niszczą kosmki jelitowe, przyczyniając się w ten sposób do rozwoju cukrzycy i nowotworów. Spożywanie mięsa powoduje również podwójną utratę alkalicznych minerałów, co prowadzi do nadmiernego zakwaszenia krwi i tkanek, a w konsekwencji – do chorób i dolegliwości”.

World Cancer Resarch Fund (Światowy Fundusz Badań na Nowotworami) opublikował w 2007 roku raport, który bezpośrednio wiąże dietę z powstawaniem nowotworów – głównymi czynnikami ryzyka są: alkohol a także czerwone i wysoko przetworzone mięsa.

Wcześniej, w tym samym roku, ci sami autorzy opublikowali podobne wnioski z badania, które objęło pół miliona ludzi, zwracając uwagę na fakt, że wzrost konsumpcji czerwonego i wysoko przetworzonego mięsa może znacząco zwiększać ryzyko zgonu; również z przyczyny nowotworu lub chorób serca. (Archives of Internal Medicine, Tom 169, str. 562-571).

To badanie zostało opisane przez Barry’ego Popkina z Uniwersytetu Północnej Karoliny jako „rewelacyjne” w towarzyszącym mu wstępie. Popkin dodał, że rezultaty „powtarzają obawy, które odbijają się echem w innych ważnych przeglądach i publikacjach – obawy przed szkodliwym wpływem nadmiernej konsumpcji mięsa”.

Najnowsza metaanaliza, przeprowadzona przez Dagfinn Aune z Uniwersytetu w Oslo, miała za zadanie wyjaśnić niezgodności pomiędzy poprzednimi badaniami, które wykazywały pozytywne i negatywne korelacje pomiędzy konsumpcją mięsa a ryzykiem cukrzycy typu II. Dane z dwunastu uwzględnionych badań kohortowych, po przeanalizowaniu świadczą o tym, że ryzyko cukrzycy wzrasta o 17% u osób spożywających różne rodzaje mięsa, podczas gdy wśród osób preferujących czerwone lub wysoko przetworzone mięso, wzrost ryzyka zachorowania sięga odpowiednio 21% i 41%.

„Te wyniki świadczą o tym, że konsumpcja mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu II” – powiedziała badaczka. „Jednak nie można wykluczyć możliwości, że zaistnienie tych korelacji było dziełem przypadku” – zastrzega.

Jak dotąd, nie udało się zbadać w niepodważalny, eksperymentalny sposób wpływu spożywania mięsa na ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednakże jedno z wcześniejszych badań, przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda, sugeruje kilkanaście „możliwych, biologicznie negatywnych skutków związków, zawartych w czerwonych i przetworzonych mięsach”. Niestety, to badanie nie zdołało wykryć powiązań pomiędzy poszczególnymi związkami. (Diabetologia, 2006, Tom 49, str. 2604-2613).

Kolejną możliwością jest działanie azotynów, często wykorzystywanych jako konserwanty przy produkcji przetworzonych mięs. „Nitrozoaminy mogą powstać poprzez interakcję związków aminowych i azotynów, obecnych w żołądku lub w samym produkcie spożywczym” – wyjaśniają badacze. ” Zostały powiązane z toksycznością komórek beta. W dodatku, niewielkie dawki streptozotocyny powodują rozwój cukrzycy typu II w modelach zwierzęcych” – dodają.

„Na podstawie wieloletnich, własnych badań, ustaliłem, że zarówno cukrzyca typu I jak i cukrzyca typu II są powodowane przez przeciążenie i uszkodzenia jelita cienkiego, które są skutkiem spożywania protein zwierzęcych. Wszystkie dzieci i wszyscy dorośli, u których zdiagnozowano cukrzyce typu I cierpią na zatwardzenia, wypróżniają się nieregularnie i cierpią na szereg innych dolegliwości układu trawiennego” – podsumowuje dr Young.

Dr Young dodaje, że „spożycie czerwonych i przetworzonych mięs jest związane z rakiem jelita grubego i cukrzycą, a obie z tych chorób rozwijają się w jelitach. Jeżeli nie chcesz zachorować na raka płuc – nie pal. Jeżeli nie chcesz chorować na cukrzycę i raka jelita grubego – nie jedz mięsa. To proste”.

Podobne

cukrzyca a rakmięso a rakprzyczyny cukrzycyprzyczyny raka

Podziel się:

  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)
  • Udostępniej na Pinterest(Otwiera się w nowym oknie)

Related Posts

Nadmierna kwasowość jedną z przyczyn występowania nowotworów. Badanie potwierdzające teorię dr Roberta O. Younga!

Nadmierna kwasowość jedną z przyczyn występowania nowotworów. Badanie potwierdzające teorię dr Roberta O. Younga!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Dr Robert O. Young, badacz z Centrum Życia Według Cud pH w Valley Center, Kalifornia, od ponad 25 lat leczy i bada przyczyny występowania nowotworów. Wyniki jego obszernych badań klinicznych zostały […]

Chroniczne zakwaszenie organizmu jest przyczyną raka!

Chroniczne zakwaszenie organizmu jest przyczyną raka!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! „Chroniczne zakwaszenie organizmu, spowodowane kwasowym stylem życia, prowadzi do zapalenia, które prowadzi do raka, a rak – do śmierci! Teraz znasz patologię nowotworu i śmierci.” – dr Robert O. Young Układ […]

Nie myl objawów z chorobą, poznaj prawdziwe przyczyny chorób!

Nie myl objawów z chorobą, poznaj prawdziwe przyczyny chorób!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! W tym odkrywczym i prowokującym do myślenia tekście, dr Robert O. Young pomaga nam dostrzec, jak bardzo brakuje logiki klasycznej medycynie, zwłaszcza przy diagnozowaniu objawów, nazywaniu chorób i wypisywaniu recept. Jeżeli […]


Zespół przewlekłego zmęczenia – winna zła dieta?
Zakwaszenie jest przyczyną depresji

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Najpopularniejsze artykuły

  • Właściwości cytryny: cytryna odkwasza organizm!Właściwości cytryny: cytryna odkwasza organizm! 18 lutego 2015
  • 10 oznak chorej wątroby10 oznak chorej wątroby 6 października 2015
  • Jak zbadać pH organizmu człowieka?Jak zbadać pH organizmu człowieka? 23 lutego 2015
  • Czy kawa jest zdrowa? 23 powody, dla których nigdy więcej nie sięgniesz po filiżankę kawyCzy kawa jest zdrowa? 23 powody, dla których nigdy więcej… 12 września 2014
  • Czy Coca-Cola lub Pepsi szkodzi zdrowiu? 19 praktycznych zastosowań dla Coca-Coli lub Pepsi…Czy Coca-Cola lub Pepsi szkodzi zdrowiu? 19 praktycznych… 3 grudnia 2014

Kategorie

  • Bez kategorii
  • Cukrzyca
  • dieta
  • Ebola
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Chmurka Tagów

awokado ból brzucha brokuły cebula cud ph cukier cukrzyca depresja dieta dieta alkaliczna dieta odkwaszająca dieta zasadowa ebola jak się zarazić ebola objawy historie ibs jak działa sól jak leczyć cukrzycę jak odkwasić organizm jak schudnąć leczenie chorób leczenie cukrzycy leczenie otyłości łysienie nowotwory oczyszczanie organizmu odchudzanie odkwaszanie organizmu odkwaszenie organizmu otyłość owoce pomidory przyczyny raka rak soja sól szpinak warzywa wirus ebola witaminy woda woda alkaliczna zakwaszenie organizmu zdrowie zioła

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Najnowsze wpisy

  • Jak zakwaszenie wpływa na komórki organizmu?
  • Zacznij wiosnę pozytywnie! Kup Alkaline 16 Greens, a szejker otrzymasz gratis
  • Kiełki pomogą Ci odzyskać równowagę pH!
  • 10 warzyw, które odrosną z resztek

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij