Kiszonki to niezwykle wdzięczna grupa produktów spożywczych. Świetnie smakują, są tanie, łatwo dostępne i wspaniale wpływają na zdrowie. Oto ich pięć najważniejszych zalet.
5 korzyści zdrowotnych kiszonek
- Naturalne probiotyki. Probiotyki, czyli drobnoustroje wpływające pozytywnie na florę bakteryjną, robią ostatnio dużą karierę w świecie zdrowego odżywiania. Każda apteka ma sporą ofertę takich specyfików, lecz według nas najlepsze rozwiązania to naturalne rozwiązania. Kiszona kapusta, ogórki i inne kiszone warzywa to świetne naturalne probiotyki, które są w dodatku bardzo tanie!
- Bogate źródło witamin i minerałów. Kiszona kapusta i ogórki to wspaniałe źródło witaminy C oraz innych składników: witaminy A, E, K, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, potasu. Wszystkie one są niezbędne dla dobrego zdrowia i równowagi kwasowo-zasadowej.
- Wzmocnienie układu odpornościowego. Wielu z nas jada kiszonki w okresie jesienno-zimowym, czyli wtedy, gdy istnieje największe ryzyko złapania grypy lub przeziębienia. Wierzymy, że wzmacniają one układ immunologiczny i jest to wiara uzasadniona 🙂 Dużą rolę odgrywają w tym spore dawki witaminy C.
- Wsparcie układu pokarmowego. Tak jak wspomnieliśmy, kiszonki to wspaniałe naturalne probiotyki, które odbudowują prawidłową mikroflorę jelitową. Jednak to nie jest jedyne ich wsparcie dla układu trawienia. „Podkręcają” one przemianę materii i poprawiają trawienie. Tak więc niewielka porcja kiszonek do obiadu lub kolacji może być wsparciem dla każdego, kto miewa problemy trawienne.
- Mniejsze ryzyko chorób nowotworowych. Czy wiesz, że kiszonki i sok z kiszonek odgrywają również ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej?
Nie tylko kiszona kapusta i ogórki
Kiszonki zajmują ważne miejsce w wielu kuchniach regionalnych. W Polsce najpopularniejsze są oczywiści ogórki i kapusta, ale to nie jedyne warzywa, które można ukisić. Na Ukrainie kisi się jabłka, w północnej Afryce – cytryny, w Japonii – soję oraz czarną herbatę (kombucha). Kiszonki goszczą niemalże w każdym kraju, a kulinarni eksperci przekonują, że można ukisić niemal wszystko – warzywa, owoce, grzyby, orzechy, a nawet kiełbasę. Jak widać, kiszonki mają prawdziwą moc 🙂