Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w polskiej kuchni, jednak najczęściej spożywamy go w postaci gotowanej lub jako frytki. Tymczasem jego neutralny smak sprawia, że pasuje do wielu najróżniejszych dań obiadowych, sałatek i przekąsek. Zobacz poniższe przepisy na potrawy z ziemniaków i poznaj nową, wyrafinowaną „odsłonę” ziemniaka 🙂
Krążki kalmarów z ziemniakami
Składniki dla 4 osób
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 600 g pomidorów
- 0,1 l białego wina
- 400 g ziemniaków odmiany sałatkowej
- 300 g krążków kalmarów
- 400 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i poddusić na gorącym oleju, po czym dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wlać białe wino, przyprawić solą i pieprzem, zagotować.
- Ziemniaki umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, dodać sosu pomidorowego i dusić do miękkości.
- Dodać krążki kalmarów i szpinak, dusić przez chwilę, a na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupa kokosowo-ziemniaczana
Składniki dla 4 osób
- 500 g ziemniaków odmiany mączystej
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,7 l wywaru warzywnego
- 0,2 l mleka kokosowego
- pół limonki
- sól
- pieprz
- paski skórki z limonki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek grubo posiekać. Wszystko razem dusić w 2 łyżkach gorącej oliwy około 4 minut. Zalać wywarem warzywnym, zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Następnie zmiksować blenderem lub w mikserze.
- Dodać mleko kokosowe i sok z limonki. Zagotować, po czym przyprawić solą i pieprzem. Udekorować paskami skórki z limonki i natychmiast podawać.
Grecka sałatka ziemniaczana
Składniki dla 4 osób
- natka pietruszki
- szczypiorek
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu z białego wina
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 ziemniaków odmiany sałatkowej
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- 150 g sera owczego
- 1 główka sałaty
Przygotowanie
- Zioła (około 2 łyżek) i cebulę drobno posiekać. Zmiksować razem z octem, solą, pieprzem, musztardą, miodem i oliwą, tworząc dressing.
- Ziemniaki dokładnie wyszczotkować, ugotować do miękkości, obrać, przestudzić i pokroić w kostkę. Pomidory, ogórek i ser pokroić w kostkę i wymieszać z ziemniakami. Dodać dressing, wymieszać i pozostawić na około 30 minut. Na koniec dodać pięć umytych liści sałaty poszarpanych na kawałki.
Przepisy na potrawy z ziemniaków pochodzą z książki Zdrowe odkwaszanie.