Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych warzyw w polskiej diecie, jednak często są przygotowywane w sposób, który pozbawia ich wartości odżywczych. A ma ich zaskakująco dużo! Porcją młodych ziemniaków możemy pokryć niemal połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Zobacz, co jeszcze skrywa w sobie niepozorny ziemniak.
Właściwości ziemniaków
Ziemniaki składają się w około 18% z węglowodanów złożonych (skrobi), w 2% z biologicznie wysokowartościowego białka, błonnika i śladowych ilości tłuszczu. Zawierają witaminy i minerały, m.in.: witaminę A, C, witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo.
Co ciekawe, nie należą do produktów tuczących. Są niskokaloryczne, mają tylko 70 kcal w 100 gramach. Warto dodać, że należą do produktów średnio alkalizujących. Wygląda na to, że bez wyrzutów sumienia można sobie serwować ziemniaki 😉
Przygotowanie ziemniaków
Wiele witamin tkwi bezpośrednio pod skórką, dlatego odpowiednie przygotowanie tego warzywa jest kluczowe dla zachowania składników odżywczych. Są na to trzy sposoby.
- Gotowanie na parze – młode ziemniaki najlepiej gotować na parze, razem ze skórką.
- W mundurkach – czyli gotowane w wodzie, ale ze skórką. Pamiętaj tylko, aby nie solić wody, ponieważ powoduje to utratę witamin i minerałów.
- Pieczenie – i w tym wypadku najlepiej jest upiec ze skórką. Tak przygotowane ziemniaki mają wyborny smak i cenne składniki odżywcze.
Na co zwracać uwagę przy zakupie ziemniaków?
Ziemniak ziemniakowi nierówny. Aby wybrać te najbardziej wartościowe, warto poznać kilka praktycznych wskazówek:
- Bulwy nie powinny być wilgotne, pomarszczone, poobijane. Dobry ziemniak powinien być suchy i mieć ziemisty zapach.
- Nie kupuj ziemniaków w plastikowych torbach, ponieważ plastik przyspiesza pojawienie się pleśni. Kupuj ziemniaki „luzem” lub w siatkach.
- Zwróć uwagę na to, czy ziemniak miejscami nie jest zielony – to wskazuje na obecność szkodliwej solaniny.
- Najlepsze jakościowo ziemniaki dostaniesz bezpośrednio u zaprzyjaźnionego rolnika, w sklepie ze zdrową żywnością lub w supermarketach w dziale z ekologiczną żywnością.