Czy wiesz, że zielone koktajle to najnowszy hit w dietetyce? Szklaneczka świeżo wyciskanego soku, koktajlu lub smoothie to bogactwo witamin i minerałów w najlepszej postaci!
Warto włączyć je do swojej diety, gdyż wykonanie nie jest czasochłonne, a korzyści jest całe mnóstwo:
- pomagają utrzymać równowagę kwasowo-zasadową
- wzmacniają odporność
- oczyszczają organizm z toksyn
- są lekkostrawne, odciążają układ odpornościowy
- poprawiają zapach ciała i jego wydzielin
- dodają energii
- ułatwiają odchudzanie
- odkwaszają organizm
Zielony sok – przepis
Orzeźwiająca zielenina
A teraz czas na prosty przepis na zielony sok 🙂 Do jego wykonania potrzeba zaledwie 4 składników:
Składniki:
- 1 szklanka jarmużu
- 1 szklanka szpinaku
- pół szklanki ananasa
- 2 średnie zielone jabłka
- 1 gałązka mięty – opcjonalnie
Wyciśnij sok. Prawda, że jest to bardzo proste? 🙂
Głównymi składnikami koktajlu są jarmuż i szpinak, zielone warzywa uważane za jedne z najzdrowszych.
Jarmuż jest warzywem lekkostrawnym i bogatym w żelazo, wapń i witaminę C, dlatego poleca się go szczególnie: dzieciom, młodzieży, osobom starszym, rekonwalescentom, chorym na osteoporozę. W jarmużu odnajdziemy m.in. witaminy takie jak A, C, E, K, B1, składniki mineralne takie jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo oraz związki bioaktywne takie jak karotenoidy, sulforafan.
Jarmuż działa niezwykle korzystnie na zdrowie:
- usprawnia przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa korzystnie na skórę i włosy.
Szpinak z kolei w pierwszym momencie może nie przywoływać pozytywnych skojarzeń. Dla wielu był on zmorą dzieciństwa, a wszystko przez drobny błąd w badaniach naukowych, który pokazywał, że to zielone warzywo jest bardzo bogatym źródłem żelaza. Po latach błąd został zauważony, lecz szpinak zdążył zająć miejsce w codziennym menu.
Szpinak jest źródłem witamin i mikroelementów, m.in. witaminy C, E, K, witamin z grupy B, sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, białka. Jest on polecany:
- przy wielu dietach odchudzających,
- na obniżenie cholesterolu,
- na poprawę pracy układu krwionośnego,
- na poprawę pracy układu nerwowego,
- na mocne kości.
Zielony koktajl zawsze pod ręką
Jest jeszcze szybszy sposób na zielony koktajl, który w dodatku możesz przygotować w 30 sekund. Tym sposobem jest Alkaline 16 Greens >, czyli 16 sproszkowanych warzyw i ziół.
Dzięki wygodnej formie saszetek, możesz zrobić zasadowy zielony koktajl gdziekolwiek jesteś – w pracy, na siłowni, na wyjeździe wakacyjnym.