Świeżo przyrządzone koktajle i soki warzywno-owocowe to znakomity sposób na podreperowanie zdrowia, oczyszczanie i odkwaszanie organizmu. Obecnie szczególnie cenione są zielone rośliny. Zawierają one dużo przeciwutleniaczy, chlorofilu, a także witamin i minerałów, a przy tym mają niewiele kalorii. Ponieważ zielone warzywa powinny gościć w naszym jadłospisie codziennie, podpowiadamy które z nich można „wpleść” do domowych koktajli lub soków.
Zielone dodatki do koktajli
- Jarmuż. Naszą listę warto rozpocząć od jarmużu – warzywa, które cechuje się bardzo dużą gęstością odżywczą. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych. Będąc bogatym w różne dobroczynne substancje, jarmuż >> oczyszcza, odkwasza i wzmacnia układ odpornościowy.
- Awokado. Awokado >> ma przyjemny smak, pasuje do wielu potraw na ciepło i zimno, a ponadto może poszczycić się dużą zawartością różnych składników odżywczych. Dlatego ten owoc jest tak bardzo lubiany na całym świecie.
- Sałata masłowa. Ta niepozorna roślina jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, w dodatku jest niskokaloryczna, lekkostrawna i nie podrażnia żołądka. Dodając sałatę masłową >> do koktajlu, sprawisz, że zyska on łagodniejszy, nieco słodszy smak.
- Natka pietruszki. Obok sałaty masłowej natka pietruszki >> jest kolejną niepozorną i nieco niedocenianą rośliną. Warto to zmienić, ponieważ nasze koktajle nie tylko zyskają wyrazisty smak, ale również cenne witaminy i minerały, np. żelazo, witaminę C, witaminę A.
- Szpinak. Chociaż niektórym osobom szpinak może kojarzyć się z mało apetyczną zieloną papką, to jednak warto przełamać to skojarzenie i dać szpinakowi szansę, na przykład dodając go do domowego soku lub koktajlu. Dzięki temu zyskamy fitoskładniki, przeciwutleniacze, witaminy, minerały i inne cenne składniki.
- Rukola. Lubisz rukolę w sałatkach? Wypróbuj ją również w koktajlach. Dzięki temu twój napój zyska wyrazisty, ostry smak, a także cenne składniki odżywcze, np. witaminy A, C, K, witaminy z grupy B.
- Bazylia. To fantastyczne zioło znakomicie komponuje się z wieloma potrawami, nie tylko daniami głównymi, ale również deserami, serami, owocami, czy też sokami i koktajlami.