Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Inne choroby

Zasada 5 sekund – czy można zjeść jedzenie upuszczone na podłogę?

4 kwietnia 2019
Zasada 5 sekund – czy można zjeść jedzenie upuszczone na podłogę?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Pieczołowicie przygotowujesz kanapkę – być może wielowarstwową, chrupiącą, z soczystymi warzywami. Chwila nieuwagi, mała niezgrabność i kanapka ląduje na podłodze. Niektórzy wyznają tzw. zasadę 5 sekund. Mówi ona o tym, że jeśli jedzenie nie leżało na podłodze dłużej niż 5 sekund, nie zdążyły jego “zaatakować” bakterie i można je bez obaw zjeść. Czy jest to prawda?

Zasada 5 sekund – prawda czy mit?

Okazuje się, że zdania naukowców są podzielone. Jednak wskazują oni, że zasada 5 sekund to duże uproszczenie. Dużo bardziej istotne od czasu są bowiem inne czynniki takie jak rodzaj jedzenia, typ bakterii, powierzchni i stopień jej zanieczyszczenia.

Naukowcy z Aston University w Birmingham sprawdzali jak szybko jedzenie leżące na podłodze jest zasiedlane przez niebezpieczne bakterie Escherichię coli (powoduje m.in. biegunki) oraz gronkowca złocistego (powoduje m.in. zakażenia górnych dróg oddechowych).

Badacze wzięli pod lupę różne typy nawierzchni – drewno, terakotę, dywan, oraz różne typy potraw – bardziej suche i bardziej wilgotne. Wnioski były jednoznaczne: im dłużej jedzenie leżało na podłodze, tym bardziej było zanieczyszczone bakteriami. Jednak typ powierzchni też okazał się ważny. Bakterie chętniej “wskakiwały” na jedzenie z podłogi drewnianej lub terakoty, niż z dywanu.

zasada 5 sekund

Typ bakterii a zasada pięciu sekund

Inne badanie pokazuje, że bakterie natychmiast kolonizują jedzenie, które znajdzie się na podłodze, lecz wszystko zależy od typu bakterii. Niektóre szczepy potrzebują ok 10 000 bakterii, aby wywołać zakażenie, inne zaledwie kilkaset sztuk. Jeśli mamy pecha i trafimy na drugi przypadek, to nie pomoże nam natychmiastowe podniesienie jedzenia.

Innym czynnikiem warunkującym możliwe zakażenie jest “kleistość” jedzenia. Im bardziej “kleiste”, tym szybciej osiądą na nim bakterie, im bardziej “suche”, tym wolniej kolonizują je bakterie.

Wnioski? Mając na uwadze powyższe badania, warto kierować się zdrowym rozsądkiem. Jeśli regularnie sprzątasz mieszkanie i masz czystą podłogę, upuszczenie na chwilę suchego jedzenia nie powinno zaszkodzić. Jeśli jednak jesteś w miejscu o wątpliwej czystości, lepiej odpuścić sobie zasadę pięciu sekund.


Przepisy na wieloskładnikowe soki
Majowe zioła z pól, łąk i ogrodów

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl