Jarmuż od lat jest „na topie” w świecie zdrowego odżywiania. Cieszy się uznaniem zarówno wśród osób, które cenią sobie zdrowy styl życia oraz takich, które uwielbiają eksplorować nowe obszary kulinarne. Co więcej, to niezwykłe warzywo o pięknych fryzowanych liściach sprawdza się również jako roślina ozdobna. Jarmuż jest również jednym z najlepszych warzyw odkwaszających organizm.
Jakie są właściwości jarmużu?
Na wstępie warto wspomnieć, że jest to warzywo o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że na jedną kalorię przypada mnóstwo składników odżywczych. Weźmy za przykład jeden kubek posiekanego surowego jarmużu, który zapewnia ponad 600% dziennego zapotrzebowania na witaminę K i 130% zapotrzebowania na witaminę C mając przy tym zaledwie 33 kalorie.
To warzywo jest również świetnym źródłem błonnika, flawonoidów, chlorofilu, witaminy A, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, wapnia, potasu. Między innymi dzięki tym składnikom jarmuż działa niezwykle korzystnie na nasze zdrowie:
- Odkwasza organizm i wspomaga jego oczyszczanie.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Dzięki wysokiej zawartość beta-karotenu wpływa korzystnie na poprawę wzroku.
- Wpływa korzystnie na stawy i przyspiesza ich regenerację pomiędzy okresami wzmożonego wysiłku fizycznego.
- Wspomaga pracę jelit, zapewnia uczucie sytości po posiłku, dzięki temu nie odczuwamy potrzeby sięgania po przekąski.
- Dostarcza organizmowi energii, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają mu siłę i zwiększają odporność.
- Obniża poziom „złego” cholesterolu.
- Poprawia stan włosów, skóry i paznokci.
- Obniża ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego i płuc.
Jak widać właściwości jarmużu są imponujące. Warto wzbogacić nim swoją dietę oraz upiększyć nim swój domowy ogródek 🙂
Jarmuż w kuchni
Jest to niezwykle wdzięczne warzywo – można je jeść na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu lub podduszeniu. Znakomicie pasuje do zup, sałatek, omletów lub koktajli owocowo-warzywnych.
Uprawa
Jarmuż jest bardzo łatwy w uprawie i odporny na wiele czynników, np. szkodniki czy niską temperaturę. Urośnie na każdym rodzaju gleby. Zbiór liści jarmużu powinien się odbywać po pierwszych przymrozkach – niska temperatura sprawia, że liście jarmużu pozbywają się gorzkiego smaku.