Przez niektórych lekarzy witamina C jest uważana za bardzo potrzebny element diety. Zdaniem Roberta Younga, nie należy przyjmować jej zbyt dużo.
Witamina C (kwas askorbowy) jest bardzo wrażliwa – ulega rozpadowi po kontakcie z tlenem, metalem, światłem i ciepłem. Z tego powodu prawie nie ma jej w przetworzonych pokarmach. Witamina C, która uległa utlenieniu, jest szkodliwe dla człowieka.
Historia leczenia szkorbutu
Łacińska nazwa tej witaminy wzięła się od szkorbutu (scorbutus). Ta choroba przez wieki prowadziła do uszkodzenia dziąseł, krwawienia błon śluzowych i problemów z wątrobą. W poważnych przypadkach szkorbut powodował niepełnosprawność.
Według doktora Roberta Younga, szkorbut był charakterystyczny dla osób cierpiących na zakwaszenie organizmu. Piraci i marynarze na morzu nie mieli możliwości jedzenia świeżych owoców i warzyw i jedli solone mięso. Podobnie było z żołnierzami.
Choroba była spowodowana także odwodnieniem, prowadzącym do uszkodzenia organów wewnętrznych. W 1753 roku na pokład statku zabrano dużą ilość cytrusów, które pozwoliły uchronić się od szkorbutu. Zdaniem doktora Roberta Younga, nie wpłynęła na to witamina C, jak zwykło się powszechnie uważać. Cytrusy dostarczyły minerałów i substancji, które odkwasiły organizm marynarzy i dlatego przestali oni chorować na szkorbut.
Prawdziwe działanie witaminy C
Witamina C ma działanie antyoksydacyjne i pozwala na regenerowanie tkanek uszkodzonych przez wolne rodniki. Te substancje pochodzą zwykle z białek i tłuszczy, które spożywamy. Znacząca ilość witaminy C jest usuwana z organizmu przez układ pokarmowy,a zatruwanie się tabletkami z dużą ilością tej witaminy może prowadzić do biegunki. Przyjmowanie sztucznej witaminy jest niewskazane, a zwykle dostarczamy jej wystarczająco dużo dzięki jedzeniu owoców i warzyw w prawidłowych ilościach. Pamiętaj, by jeść jak najwięcej świeżych owoców i warzyw – w gotowanych jest jej bardzo mało.
Doktor Robert Young poleca witaminę C jedynie w przypadku problemów z wypróżnianiem, ponieważ ma ona działanie przeczyszczające. Najlepszą formą witaminy C jest płynna witamina, pozyskiwana w naturalny sposób.