Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Warzywa, które należy jeść po ugotowaniu

22 września 2016
Warzywa, które należy jeść po ugotowaniu
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Podstawą diety zasadowej są surowe warzywa i owoce zawierające niewielką ilość cukru. Istnieje jednak szereg warzyw, które w formie surowej zawierają substancje antyodżywcze, hamują przyswajanie witamin i minerałów, lub mogą prowadzić do problemów żołądkowych. Część warzyw prowadzi do dolegliwości jelitowych tylko u wrażliwych osób.

Warzywa z rodziny krzyżowych

Większość osób dobrze toleruje na surowo takie warzywa, jak kapusta, kiełki brukselki, brokuły czy kalafior, jednak niektórzy z nas, odczuwają po nich bóle brzucha i wzdęcia. Jeśli Ty także na nie narzekasz, jedz te warzywa tylko po ugotowaniu. Zwróć uwagę także na to, że warzywa krzyżowe przyśpieszają pracę tarczycy, co dla wielu osób, może być bardzo niewskazane.

Fasola i inne warzywa strączkowe

Warzywa strączkowe nie powinny być zbyt często spożywane w diecie zasadowej, z uwagi na dużą zawartość białka i węglowodanów. Warto pamiętać także o tym, że jeśli są one niedogotowane (a już nie mówię o surowych), mogą stać się przyczyną biegunki i zatrucia pokarmowego. Do tych efektów dochodzi dlatego, że warzywa strączkowe, zawierają lektynę, która w nieprzetworzonej formie, jest trująca. Nie dotyczy to kiełków fasoli Mung, które można jeść bez obróbki termicznej i nie trzeba ich unikać w diecie zasadowej.

Ziemniaki

W sieci można znaleźć coraz dziwniejsze przepisy na dania z ziemniaków. Na jednej ze stron, znalazłem na przykład opis „cudownej diety odchudzającej”, której podstawę stanowią surowe ziemniaki (!).

Taka dieta prowadzi nie tylko do schudnięcia, ale także do choroby, ponieważ ziemniaki zawierają trującą solaninę (jest nie tylko w skórce) i inne substancje antyodżywcze. Surowa skrobia ziemniaczana powoduje wzdęcia i bóle brzucha. Z tego powodu, lepiej poszukać innych źródeł skrobi opornej i raczej unikać potraw z ziemniaków. Są one niewskazane na diecie zasadowej także dlatego, że zawierają bardzo dużo węglowodanów.

Szparagi i pomidory

Niektóre warzywa można jeść na surowo, jednak mają one znacznie lepsze działanie na organizm po ugotowaniu. Szparagi po obróbce termicznej mają silniejsze właściwości przeciwnowotworowe, natomiast w przypadku pomidorów, zwiększa się ilość likopenu. Gotowana marchewka zawiera więcej łatwo wchłanialnych cukrów, jednak z drugiej strony, uzupełnia ona lepiej niedobór karotenu. W przypadku szpinaku, po ugotowaniu maleje ilość kwasu szczawiowego, który hamuje wchłanianie wapnia. Gotowanie jest konieczne także w przypadku grzybów.

gotowanie warzywktórych nie jemy na surowowarzywa

Related Posts

Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Urlopy i inne wyjazdy mogą być niemałym wyzwaniem dla osób będących na diecie, na przykład diecie alkalicznej. W tym czasie trudno oprzeć się wakacyjnym pokusom żywieniowym. Dobra wiadomość jest taka, że […]

Warzywny suplement diety – prosty sposób na dostarczenie witamin i minerałów

Warzywny suplement diety – prosty sposób na dostarczenie witamin i minerałów

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Witaminy i minerały to podstawowe związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już niewielkie niedobory tych składników mogą powodować m.in. zmęczenie, bóle o różnym nasileniu lub problemy skórne. Najlepszym źródłem witamin i […]

6 zalet jedzenia surowych warzyw

6 zalet jedzenia surowych warzyw

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Warzywa są bardzo ważne dla naszego organizmu, dlatego, że uzupełniają niedobór soli mineralnych, witamin, błonnika i fitoskładników. Gotowane warzywa są także zdrowe, jednak wybierając je w formie surowej, nie tracisz tak […]


Czy warto jeść surowy szpinak?
Pij wodę, uchronisz się przed zakwaszeniem i odwodnieniem organizmu.

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij