Ludzkie oko, (jeżeli jest zdrowe, składa się w 90% z alkalicznej wody) to bardzo elastyczny narząd, zmieniający swój kształt w zależności od tego czy oglądamy przedmioty z bliska czy z większej odległości. U młodych osób elastyczność oczu jest największa, a wraz z wiekiem maleje, co powodowane jest oddziaływaniem kwasów przemiany materii i tych pochodzących z pokarmów na soczewkę, która traci przezroczystość i sztywnieje. Właśnie takie stopniowe kwasowe zmętnienie soczewki rozpoznawane jest jako zaćma (katarakta). Mówiąc prosto – katarakty to zwapnione kwasy.
Ryzyko zaćmy podwyższają takie czynniki jak: kwasowy styl życia i niezdrowa dieta (szczególnie wśród osób powyżej 50 roku życia); ponadto – palenie, picie alkoholu, produkty nabiału, praca na zewnątrz przy niedostatecznej ochronie oczu przed promieniowaniem UVA-UVB.
Z tym, że, utrata wzroku nie następuję automatycznie wraz z wiekiem (ma ona natomiast związek z kwasowością płynów ustrojowych organizmu), a więc zastosowanie się do poniższych wskazówek uchroni Was przed rozwinięciem katarakty – kwasowego zwapnienia.
Krok 1
Zmień swoją dietę. Zrezygnuj ze wszystkich kwasowych pokarmów, łącznie z mięsem, nabiałem i wysokocukrowymi owocami. Sugerowałbym również odstawienie olejów z kukurydzy, krokosza barwierskiego, słonecznika, rzepaku, soi oraz orzeszków arachidowych; przetworzonych kwasów tłuszczowych (także tych z uwodornionych i częściowo uwodornionych olejów), nadwyżki cukru, fruktozy, glutaminianu sodu, aspartamu, hydrolizowanych protein oraz toksycznych metali.
Krok 2
Codziennie jedz 9 do 12 posiłków składających się ze świeżych alkalicznych warzyw i owoców (najlepiej organicznych), takich jak: awokado, pomidory, ogórki, brokuły, brukselka, szpinak, czerwona kapusta, kalafior oraz jarmuż.
Krok 3
Dodaj do swojej diety sole mineralne i suplementy na bazie warzyw:
Zażywaj sole mineralne, które zawierają wszystkie wartościowe alkaliczne minerały. To właśnie one są potężnymi generatorami wodorowęglanów zdolnych neutralizować kwasy przemiany materii oraz kwasy z pokarmów.
Zażywaj codziennie 3 dawki luteiny.
Zażywaj 3 razy dziennie 1 łyżeczkę glutationu na bazie awokado.
Pij 4 litry alkalicznej wody o pH równym 9.5.
Zażywaj dziennie od 6 do 9 małych łyżeczek płynnego chlorofilu.
Jedną miarkę soli mineralnych zmieszaj z wypełnioną do połowy szklanką alkalicznej wody i tak przyrządzony suplement spożywaj 3 razy dziennie.