Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Syrop glukozowo-fruktozowy jest groźniejszy niż cukier!

8 sierpnia 2016
Syrop glukozowo-fruktozowy jest groźniejszy niż cukier!
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Aby skutecznie dbać o swoje zdrowie, musisz wiedzieć jak najwięcej o produktach, które spożywasz, opierając się na twardych faktach, a nie na reklamach i opiniach. Dziś chcielibyśmy opowiedzieć o jednym z produktów powszechnie stosowanych w przemyśle spożywczym. Chodzi o syrop glukozowo-fruktozowy.

Syrop glukozowo-fruktozowy

Jednym z najgroźniejszych produktów z półek sklepowych jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jego negatywny wpływ na organizm jest jeszcze gorszy niż cukru i mąki, ponieważ składa się on w dużej mierze z czystej fruktozy. Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany jako dodatek do napojów i przetworzonych produktów z kilku względów:

  • Jest bardzo tani.
  • Łatwo rozpuszcza się w wodzie.
  • Jest równie słodki jak cukier.
  • Nie psuje się.

Z tego powodu można go znaleźć zarówno w napojach, jak i alkoholach smakowych, przetworach mlecznych, lodach, dżemach, konserwach i wszelkiego rodzaju słodyczach. Wszystkie te produkty silnie zakwaszają organizm. Jeśli podczas zakupów znajdziesz na opakowaniu produktu informację o tym, że zawiera on syrop glukozowo-fruktozowy, zostaw go na półce – dla zdrowia.

Jaki wpływ na organizm ma fruktoza?

syrop glukozowo-fruktozowySyrop glukozowo-fruktozowy zawiera łatwo przyswajalną glukozę i fruktozę. Fruktoza nawet w niewielkich dawkach prowadzi do zwiększenia masy ciała z uwagi na to, że wpływa na wydzielanie hormonu sytości – greliny i leptyny. Jedzenie fruktozy jest przyjemne, ale nie prowadzi do uczucia sytości, tak, jak glukoza. Co więcej, zbyt częste spożywanie fruktozy prowadzi do uzależnienia od tego cukru i wahań nastroju.

Często popełnianym błędem jest stosowanie fruktozy jako zamiennika glukozy, ponieważ nie podwyższa ona poziomu cukru we krwi i jest 2 razy mniej kaloryczna przy tej samej wielkości porcji.

W praktyce najlepiej jest całkowicie zrezygnować ze słodzenia, ponieważ jeden, jak i drugi cukier, nie mają żadnych korzyści dla zdrowia, a dodatkowo zakwaszają organizm. Cukier nie przynosi żadnych korzyści dla organizmu, ponieważ nie zawiera minerałów i witamin.

Warto dodać, że syrop glukozowo-fruktozowy często bywa zanieczyszczony metalami ciężkimi, zwłaszcza rtęcią. To szczególnie groźne z tego powodu, że napoje zawierające syrop są pite w dużych ilościach przez dzieci, mające mniejszą wrażliwość na takie trucizny.

Spożywanie fruktozy bardzo zakwasza organizm. Prowadzi ona także do odkładania się tłuszczu w wątrobie i jej stanów zapalnych. Co więcej, regularne jedzenie fruktozy jest związane z podwyższonym ryzykiem wystąpienia dny moczanowej. Dzieje się tak dlatego, że fruktoza podwyższa poziom szkodliwego kwasu mlekowego.

Jakich napojów należy unikać?

Ilość cukru dodawanego przez producentów do najpopularniejszych napojów jest ogromna. W litrze napoju coca-cola jest około 20 łyżeczek (!) cukru, natomiast w syntetycznych owocowych napojach gazowanych, od 19 do 26 łyżeczek. W diecie zasadowej nie powinno być też miejsca na napoje wyciskane z owoców, ponieważ 1/10 takiego napoju to fruktoza. Znacznie lepiej jest zjeść cały owoc, który zawiera znacznie więcej błonnika niż sam sok.

Przeczytaj również: Czy Coca-Cola lub Pepsi szkodzi zdrowiu? 19 praktycznych zastosowań dla Coca-Coli lub Pepsi >>

jak działają węglowodanysyrop glukozowo-fruktozowywęglowodany

Dlaczego produkty sojowe są niezdrowym wyborem?
Jedzenie niedojrzałych owoców – dlaczego warto to robić?

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij