Rukola jest niezwykle popularnym warzywem w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój charakterystyczny, nieco ostry smak, zdobyła szerokie grono zwolenników również w Polsce. Rukola jest łatwo dostępna, co jest bardzo dobrym trendem. Warto ją wpleść do śniadań, obiadów i kolacji i codziennie korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Składniki odżywcze i właściwości
Ta niepozorna sałata jest bogatym źródłem witamin. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, C, K, witaminy z grupy B. Zaledwie 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, 1/4 dziennego zapotrzebowania na foliany i witaminę C, a także połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Rukola jest również dobrym źródłem minerałów, zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, manganu i żelaza.
Znajdziemy w niej również antyoksydanty, chlorofil, kwas foliowy, kwas alfa-linolenowy, związki organiczne zwane glukozynolami, białko roślinne, węglowodany i nieznaczne ilości tłuszczu. To między innymi dzięki tym związkom rukola świetnie działa na organizm.
- Dba o równowagę pH, wspomaga odkwaszanie organizmu.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów.
- Poprawia odporność.
- Poprawia wygląd skóry.
- Dba o wzrok.
- Wykazuje działanie bakteriobójcze.
![rukola](https://cudph.pl/wp-content/uploads/2019/07/liście-rukoli.jpg)
Ta niepozorna sałata jest przy tym niskokaloryczna. 100 gramów (czyli około 50 listków) to zaledwie 25 kalorii, tak więc śmiało mogą się nią zajadać osoby na diecie.
Zwykle można ją kupić w sklepach plastikowych opakowaniach, najczęściej w wersji umytej i gotowej do spożycia. Warto jednak po zakupie wyjąć ją z plastiku, umyć i dopiero wtedy przechowywać w lodówce.
Rukola w kuchni
Sałata, jak sałata – można by pomyśleć, że jej miejsce jest jedynie w sałatkach w towarzystwie innych warzyw. Z jednej strony to prawda – w obecności pomidora i awokado smakuje wręcz wybornie. Jednak z drugiej strony rukolę można śmiało dodawać do innych dań.
Jedną z takich propozycji są koktajle owocowo-warzywne. Świetnie się tam sprawdzi ze względu na sporą ilość wody i właściwości detoksykujące. Stanowi doskonały dodatek do past i kanapek. Znakomicie smakuje z makaronem, serami, pizzą, suszonymi pomidorami czy też gotowanymi jajkami.