Rukola jest niezwykle popularnym warzywem w kuchni śródziemnomorskiej. Ze względu na swój charakterystyczny, nieco ostry smak, zdobyła szerokie grono zwolenników również w Polsce. Rukola jest łatwo dostępna, co jest bardzo dobrym trendem. Warto ją wpleść do śniadań, obiadów i kolacji i codziennie korzystać z jej dobroczynnych właściwości.
Składniki odżywcze i właściwości
Ta niepozorna sałata jest bogatym źródłem witamin. Znajdziemy w niej między innymi witaminę A, C, K, witaminy z grupy B. Zaledwie 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K, 1/4 dziennego zapotrzebowania na foliany i witaminę C, a także połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Rukola jest również dobrym źródłem minerałów, zwłaszcza wapnia, magnezu, potasu, manganu i żelaza.
Znajdziemy w niej również antyoksydanty, chlorofil, kwas foliowy, kwas alfa-linolenowy, związki organiczne zwane glukozynolami, białko roślinne, węglowodany i nieznaczne ilości tłuszczu. To między innymi dzięki tym związkom rukola świetnie działa na organizm.
- Dba o równowagę pH, wspomaga odkwaszanie organizmu.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Chroni przed niektórymi rodzajami nowotworów.
- Poprawia odporność.
- Poprawia wygląd skóry.
- Dba o wzrok.
- Wykazuje działanie bakteriobójcze.
Ta niepozorna sałata jest przy tym niskokaloryczna. 100 gramów (czyli około 50 listków) to zaledwie 25 kalorii, tak więc śmiało mogą się nią zajadać osoby na diecie.
Zwykle można ją kupić w sklepach plastikowych opakowaniach, najczęściej w wersji umytej i gotowej do spożycia. Warto jednak po zakupie wyjąć ją z plastiku, umyć i dopiero wtedy przechowywać w lodówce.
Rukola w kuchni
Sałata, jak sałata – można by pomyśleć, że jej miejsce jest jedynie w sałatkach w towarzystwie innych warzyw. Z jednej strony to prawda – w obecności pomidora i awokado smakuje wręcz wybornie. Jednak z drugiej strony rukolę można śmiało dodawać do innych dań.
Jedną z takich propozycji są koktajle owocowo-warzywne. Świetnie się tam sprawdzi ze względu na sporą ilość wody i właściwości detoksykujące. Stanowi doskonały dodatek do past i kanapek. Znakomicie smakuje z makaronem, serami, pizzą, suszonymi pomidorami czy też gotowanymi jajkami.