Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Rabarbar – jeden z nielicznych owoców odkwaszających organizm

13 czerwca 2019
Rabarbar – jeden z nielicznych owoców odkwaszających organizm
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Rabarbar, a zwłaszcza ciasto z rabarbarem lub kompot, to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa. Ta niepozorna roślina porastała ogródki naszych babć lub rodziców. Jest ceniona nie tylko za charakterystyczny smak, ale także właściwości. Do dziś lecznicza odmiana rabarbaru znajduje się wśród najważniejszych roślin leczniczych w Chinach.

Rabarbar – owoc czy warzywo?

Na wstępie wyjaśnijmy sobie czy rabarbar jest owocem czy też warzywem? Z botanicznego punktu widzenia odpowiedź jest jednoznaczna – jest to bylina, która jest warzywem. Jednak przyjęło się nazywać tę roślinę owocem (być może ze względu na jej smak) i tak też będziemy go nazywać w dalszej części artykułu.

Rabarbar pochodzi z Azji, do Europy trafił dopiero w XVI wieku, natomiast do Polski w XVIII wieku. Na świecie istnieje ponad 100 odmian tej rośliny, przy czym najpopularniejsze to rabarbar ogrodowy i leczniczy.

Składniki odżywcze i właściwości

Najbardziej imponujące właściwości posiada lecznicza odmiana rabarbaru, tj. Rheum officinale. To właśnie ta odmiana jest stosowana w Chinach jako naturalny środek leczniczy, jednak należy podkreślić, że rabarbar ogrodowy jest także wartościowy.

Przede wszystkim został uznany przez Roberta Younga, twórcę diety alkalicznej, za owoc odkwaszający organizm. Obok cytryny, grejpfrutu, limonki i awokado, jest jednym z najlepszych i nielicznych owoców w diecie zasadowej.

Rabarbar posiada dużą ilość rozpuszczalnego błonnika, przez co wspomaga pracę układu pokarmowego i oczyszczanie z toksyn.

Ta roślina zawiera antyoksydanty, witaminy (A, C, E, K, witaminy z grupy B), minerały (wapń, sód, potas, magnez, żelazo, cynk, fosfor). Oprócz tego znajdziemy w nim tłuszcze, białko i węglowodany.

rabarbar

Rabarbar w kuchni

Podczas obróbki cieplej z rabarbaru uwalniane są tzw. polifenole o właściwościach antynowotworowych. Być może nasze babcie i mamy intuicyjnie wyczuwały, że najlepsze miejsce tego owocu jest właśnie w wypiekach.

Ta roślina sprawdzi się również jako dodatek do mięs i ryb, a dżemy, galaretki lub puddingi zachwycą niejednego smakosza.

Przeciwwskazania

Jeśli masz problemy z nerkami lub chorujesz na reumatyzm, powinieneś unikać tego owocu. Zawiera on kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapnem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia.


Jak zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie?
Naturalne antybiotyki – warto je znać

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij