Czy należysz do osób, które nawet podczas świąt chcą przestrzegać zasad diety alkalicznej? A może z różnych względów chcesz zrezygnować z ryb podczas nadchodzących świąt? Każdy powód jest dobry, aby spróbować dań do złudzenia przypominających dania rybne, a wykonanych z wegańskich zamienników. Oto przepis na wyborną „rybę” z boczniaków.
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki to grzyby, które cieszą się coraz większą popularnością. Bez problemu powinniśmy je dostać w większości sklepów spożywczych. Boczniaki smakują wybornie, zwłaszcza, jeśli zostaną dobrze przyrządzone. W porównaniu do dania w wersji rybnej, poniższe danie jest o wiele mniej kaloryczne, zawiera więcej błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, a także kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. W dodatku znajdziemy w nim dwa razy mniej tłuszczów nasyconych.
Składniki:
- Boczniaki 250 g
- Cebula 150 g
- Ogórki kiszone 100 g
- 3 suszone śliwki
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki tamari (sosu sojowego)
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie (2 sztuki), pół łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu mielonego, odrobina soli wędzonej, pół łyżeczki soli, papryki wędzonej, papryki ostrej, cynamonu
- Pół szklanki wody
Przygotowanie:
- Boczniaki pokrój w paski i usmaż na łyżeczce oliwy z dodatkiem szczypty soli. Odstaw na chwilę do miseczki.
- Cebulę pokrój na pióra i podsmaż na łyżeczce oliwy przez około 3 minuty na wolnym ogniu.
- Do cebuli dodaj: 30 ml wody, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz mielony, sól wędzoną, śliwki – wcześniej pokrojone. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
- Do cebulki z przyprawami i śliwkami dodaj: 100 ml wody, boczniaki, pozostałe przyprawy (papryka wędzona, ostra, cynamon, sól), sos sojowy, ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy. Całość podduś na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę, a następnie dodaj je do potrawy.
- Przestudź danie, następnie dodaj 2 łyżki oleju lnianego. Całość wymieszaj i serwuj po minimum 3 godzinach.
Powyższe, rewelacyjne danie pochodzi z portalu Salaterka.pl (Wege „ryby” na święta).