Pasztet z warzyw to przepyszna, lecz odrobinę czasochłonna forma „przemycenia” warzyw w posiłkach. Jest tak pyszny, że powinien przypaść do gustu każdemu domownikowi. Można go jeść jako dodatek do pieczywa i świeżych warzyw lub jako przekąskę z sałatką. Wypróbuj poniższy przepis i zobacz, jak rewelacyjnie mogą smakować warzywa 😉
Domowy pasztet z warzyw
SKŁADNIKI:
- 2 nieduże cukinie
- 1 cebula
- masło klarowane
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 2 cm korzenie selera
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag mozzarelli
- pół szklanki bułki tartej (grahamki lub chleba razowego)
- pół szklaki mąki kukurydzianej
- jedna czwarta szklanki oliwy
- 1 łyżka majeranku
- 3 jajka
- sól do smaku
- pieprz ziołowy
PRZYGOTOWANIE:
- Zetrzyj cukinię na tarce, delikatnie przypraw solą, odstaw na 15 minut, a następnie odciśnij sok.
- Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na maśle lub oliwie z oliwek.
- Zetrzyj na tarce marchew, pietruszkę, seler i dodaj je do cebuli.
- Warzywa przesmaż razem, odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj do nich cukinię, czosnek przeciśnięty na prasce, mozzarellę startą na tarce, bułkę, mąkę, oliwę, majeranek, 3 żółtka, sól i pieprz. Następnie wszystko wymieszaj.
- Ubij panię z białek i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Formę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem. Papier posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
- Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego 🙂
Przepis pochodzi z książki Alkaliczny styl życia.