Domowy majonez wybornie smakuje i jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Do świątecznych potraw zdecydowanie lepiej wybrać własnoręcznie zrobiony majonez niż jego sklepowy odpowiednik. Domowy wyrób nie zawiera konserwantów, poza tym masz kontrolę nad jakością składników – do jego wykonania możesz wybrać ekologiczne jajka i olej.
Domowy majonez
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- sok z połówki cytryny
- szczypta soli
- opcjonalnie: 1 łyżka świeżego koperku
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wbij jajko, dodaj musztardę, sól, sok z cytryny, koperek.
- Zmiksuj składniki. Dodaj olej, ciągle miksując.
Jeśli majonez się zwarzy, zacznij od początku dodając na koniec zwarzony majonez.
Do czego dodać majonez?
W Polskiej kuchni majonez jest używany głównie do gotowanych jajek i sałatek. Jednak nie jest to jego jedyne zastosowanie. Francuzi smarują nim bagietki, Belgowie dodają do frytek, a Włosi używają do przystawek.
Majonez stanowi znakomitą bazę do sosów i dressingów. W zależności od dodatków (czosnek, przyprawy) może on stanowić uzupełnienie smaku różnych potraw, np. pieczonych ryb, pieczonych, duszonych lub gotowanych warzyw.
Majonez jest również używany przez niektóre kobiety jako odżywka do włosów.