Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Przechowywanie żywności – w lodówce czy poza nią?

21 maja 2020
Przechowywanie żywności – w lodówce czy poza nią?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Wielu z nas robi zakupy na kilka dni, a nawet na cały tydzień. Niestety, warzywa i owoce przechowywanie w niewłaściwy sposób szybciej się psują, co skutkuje marnowaniem żywności i pieniędzy, jakie na nie wydajemy. Jak przechowywać warzywa i owoce, aby maksymalnie wydłużyć ich świeżość? Które należy przechowywać w lodówce, a które poza nią? Oto kilka podpowiedzi.

Jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie żywności?

  • Owoce egzotyczne, np. banany, ananasy, pomarańcze. Tego typu rośliny nie przepadają za niską temperaturą. Przechowuj je poza lodówką. Wyjątek stanowią dojrzałe owoce, które planujemy szybko zjeść i krótko trzymać w lodówce.
  • Owoce jagodowe, np. maliny, borówki, jagody, truskawki, porzeczki. Ze względu na małą trwałość najlepszym miejscem do ich przechowywania będzie lodówka.
  • Jabłka i gruszki. Zdecydowanie lepiej poradzą sobie poza lodówką.
  • Niedojrzałe owoce, w tym awokado, dojrzeją szybciej, jeśli będziesz je trzymać w temperaturze pokojowej.
  • Nowalijki. Świeże warzywka są delikatne i szybko więdną. Z tego względu najlepiej trzymać je w lodówce.
  • Warzywa liściowe i kapustne, np. różne sałaty, natka pietruszki, seler naciowy, cykoria, kapusty, brukselka, brokuł, brukiew, jarmuż, kalafior, kalarepa. Warzywa te najlepiej czują się w chłodnym miejscu. Przechowuj je w lodówce.
  • Warzywa korzeniowe, np. marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak. Najlepszym miejscem będzie dla nich piwnica lub chłodna spiżarnia. Jeśli ich nie masz, lepsza będzie lodówka niż temperatura pokojowa.
  • Czosnek i cebula dobrze sobie poradzą bez lodówki. W niskiej temperaturze miękną i wiotczeją.
  • Pomidory w lodówce tracą smak i zapach. Po wyjęciu z lodówki potrzebują co najmniej kilkunastu minut, aby „dojść do siebie”.
  • Cukinia, bakłażan, szparagi, ogórki. W tym przypadku zdania są podzielone. Najlepiej wypróbować obu opcji i samodzielnie zdecydować, czy ta grupa warzyw bardziej nam odpowiada schłodzona lub przechowywana w temperaturze pokojowej.
  • Dynie długo zachowują świeżość. Znakomicie radzą sobie bez lodówki.
  • Pokrojone lub obrane warzywa i owoce należy jak najszybciej zjeść. Jeśli nie zjemy ich od razu, powinny być przechowywane w lodówce.
przechowywanie żywności

8 zdrowotnych właściwości kalafiora
Przepis na pieczony kalafior po włosku

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij