Wielu z nas robi zakupy na kilka dni, a nawet na cały tydzień. Niestety, warzywa i owoce przechowywanie w niewłaściwy sposób szybciej się psują, co skutkuje marnowaniem żywności i pieniędzy, jakie na nie wydajemy. Jak przechowywać warzywa i owoce, aby maksymalnie wydłużyć ich świeżość? Które należy przechowywać w lodówce, a które poza nią? Oto kilka podpowiedzi.
Jak powinno wyglądać prawidłowe przechowywanie żywności?
- Owoce egzotyczne, np. banany, ananasy, pomarańcze. Tego typu rośliny nie przepadają za niską temperaturą. Przechowuj je poza lodówką. Wyjątek stanowią dojrzałe owoce, które planujemy szybko zjeść i krótko trzymać w lodówce.
- Owoce jagodowe, np. maliny, borówki, jagody, truskawki, porzeczki. Ze względu na małą trwałość najlepszym miejscem do ich przechowywania będzie lodówka.
- Jabłka i gruszki. Zdecydowanie lepiej poradzą sobie poza lodówką.
- Niedojrzałe owoce, w tym awokado, dojrzeją szybciej, jeśli będziesz je trzymać w temperaturze pokojowej.
- Nowalijki. Świeże warzywka są delikatne i szybko więdną. Z tego względu najlepiej trzymać je w lodówce.
- Warzywa liściowe i kapustne, np. różne sałaty, natka pietruszki, seler naciowy, cykoria, kapusty, brukselka, brokuł, brukiew, jarmuż, kalafior, kalarepa. Warzywa te najlepiej czują się w chłodnym miejscu. Przechowuj je w lodówce.
- Warzywa korzeniowe, np. marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak. Najlepszym miejscem będzie dla nich piwnica lub chłodna spiżarnia. Jeśli ich nie masz, lepsza będzie lodówka niż temperatura pokojowa.
- Czosnek i cebula dobrze sobie poradzą bez lodówki. W niskiej temperaturze miękną i wiotczeją.
- Pomidory w lodówce tracą smak i zapach. Po wyjęciu z lodówki potrzebują co najmniej kilkunastu minut, aby „dojść do siebie”.
- Cukinia, bakłażan, szparagi, ogórki. W tym przypadku zdania są podzielone. Najlepiej wypróbować obu opcji i samodzielnie zdecydować, czy ta grupa warzyw bardziej nam odpowiada schłodzona lub przechowywana w temperaturze pokojowej.
- Dynie długo zachowują świeżość. Znakomicie radzą sobie bez lodówki.
- Pokrojone lub obrane warzywa i owoce należy jak najszybciej zjeść. Jeśli nie zjemy ich od razu, powinny być przechowywane w lodówce.