Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
dieta

Pora na pora! Właściwości pora i zastosowanie kulinarne

4 lutego 2019
Pora na pora! Właściwości pora i zastosowanie kulinarne
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Por dość często gości w menu Polaków, jednak zwykle pozostaje on w cieniu bardziej popularnych warzyw takich jak brokuł, marchewka, jarmuż, cebula czy też czosnek. Na polskie stoły zwykle trafia jako dodatek do włoszczyzny, który ląduje w zupie. Mało znane są też właściwości pora. Warto je poznać, ponieważ to niepozorne warzywo pomoże wzmocnić organizm i zadbać o równowagę pH.

Jakie są właściwości pora?

Por należy do rodziny czosnkowatych. Część jadalną stanowią liście i cebula. Dwukolorowa łodyga jest związana z różną zawartością olejków eterycznych, co przekłada się również na smak rośliny. Część zielona ma ostry smak, biała – bardziej łagodny.

Por jest źródłem licznych składników odżywczych, m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, E i K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, sodu, potasu, miedzi, fosforu. Oprócz tego znajdziemy w nim antyoksydanty, białko roślinne, węglowodany, błonnik, związki siarkowe. Między innymi dzięki temu por:

  • działa bakteriobójczo,
  • jest niskokaloryczny,
  • oczyszcza organizm, pomaga wrócić do zdrowia po zatruciach,
  • pomaga wyregulować poziom cukru we krwi,
  • zapobiega chorobom układu krążenia,
  • syrop z pora łagodzi kaszel,
  • sok ze świeżych porów wspiera leczenie nieżytu dróg moczowych.

Por stosowany zewnętrznie sprawdza się jako „okład” przy podrażnieniu skóry lub po ukąszeniach owadów.

właściwości pora

Por w kuchni

Por jest elementem włoszczyzny, w związku z czym najczęściej dodaje się go do zup, np. do rosołu. Oto inne pomysły na wykorzystanie tego warzywa, które świetnie smakuje w każdej postaci.

  1. Sałatki i surówki. Dość ostry, charakterystyczny smak pora podkreśli walory smakowe surówek i sałatek warzywnych.
  2. Zupy krem. Por może gościć nie tylko w rosole 🙂 Ciekawym pomysłem na to warzywo są zupy krem, w których por gra główną rolę lub jest dodatkiem do innych warzyw.
  3. Tarty i zapiekanki. Pieczony por również smakuje wyśmienicie!
  4. Por dobrze się komponuje również z makaronem, rybami, czy daniami mięsnymi. Pamiętaj jednak, aby dania mięsne ograniczyć lub całkowicie z nich zrezygnować, ponieważ mocno zakwaszają organizm.
por warzywopor właściwości

Naprzemienny prysznic – prosty sposób na oczyszczanie organizmu
Kremowa zupa z kalafiora – smaczna, zdrowa, alkalizująca

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij