Za oknem chłodno, ziemię otula warstwa śniegu lub siąpiącego deszczu, a słońce rzadko zaszczyca swoją obecnością. Całe szczęście jest jedna mała prosta rzecz, która jest w stanie ocieplić taką atmosferę – rozgrzewająca herbata. Oto kilka przepisów na rozgrzewające, zimowe herbaty.
Herbatka z cytryną i kurkumą
Ten napój ma prawdziwą moc! Znajdziemy w nim głównie alkalizujące składniki, w tym dwie wspaniałe, lecznicze rośliny – rozgrzewający imbir i kurkumę.
Składniki:
- 1 łyżeczka deserowa startej kurkumy
- starta skórka oraz sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka deserowa (lub mniej) startego imbiru
- 3 lekko rozdrobnione ziarenka czarnego pieprzu
- miód organiczny do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Wymieszaj wszystkie składniki z wyjątkiem miodu i wrzuć je do garnka z gorącą wodą.
- Zostaw mieszankę na 10-15 minut do zaparzenia.
- Rozcieńcz napar przegotowaną wodą, dodaj odrobinę miodu do smaku i pij herbatkę w ciągu całego dnia.
Herbata z jabłkiem i cynamonem
Jabłko i cynamon to idealne zimowe połączenie. Zapach świąt i ciepła domowego ogniska. Oto prosty przepis na jabłkowo-cynamonową herbatkę.
Składniki:
- czarna herbata (najlepiej liściasta, ekologiczna)
- kilka plasterków jabłka
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- opcjonalnie: miód
Sposób przyrządzenia:
- Zaparz herbatę.
- Dodaj jabłko, cynamon i anyż.
- Jeśli jesteś łasuchem, dosłodź herbatę ulubionym miodem (najlepiej wtedy, gdy trochę przestygnie).
Zimowa herbata z grejpfrutem i rozmarynem
Grejpfrut w herbacie? Czemu nie! Grejpfrut zawiera wiele cennych składników, m.in. flawonoidy, witaminy, minerały, błonnik. Ekstrakt z pestek grejpfruta potrafi zwalczyć nawet 800 różnych wirusów i bakterii. Ponadto to jeden z najbardziej cenionych owoców na diecie odkwaszającej organizm.
Składniki:
- czarna herbata (najlepiej liściasta, ekologiczna)
- kilka mrożonych malin (ewentualnie sok malinowy lub sok z pigwy, 1-2 łyżeczki)
- plaster grejpfruta
- gałązka świeżego rozmarynu lub suszony rozmaryn
- opcjonalnie: miód
Sposób przyrządzenia:
- Zaparz herbatę.
- Plaster grejpfruta pokrój na mniejsze kawałki (wcześniej owoc warto sparzyć) i wrzuć do herbaty.
- Dodaj resztę składników: mrożone maliny, sok malinowy lub z pigwy, rozmaryn, miód. Podawaj na ciepło.