Szukasz pomysłów na szybkie i odżywcze śniadania lub kolacje? Mam coś, co może cię zainteresować 🙂 Pasta z awokado jest szybka w wykonaniu, w dodatku niezwykle pożywna. Awokado jest smaczne, odżywcze i jest jednym z najlepszych owoców odkwaszających organizm. To wszystko sprawia, że jest jednym z najbardziej popularnych owoców na świecie i często gości na stołach osób, które dbają o równowagę pH.
Pasta z awokado
Składniki:
- 1 jajko
- pół dojrzałego awokado
- 1 szalotka
- sól cebulowo-czosnkowa
- sok z cytryny do smaku
- 1 pomidor
Wykonanie:
- Jajko ugotować na twardo.
- Zgnieść widelcem awokado i jajko.
- Dodać drobno posiekaną szalotkę, sól, sok z cytryny i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
- Pomidor pokroić w drobną kostkę i delikatnie wmieszać do pasty.
Pastą możesz smarować ulubione pieczywo, my szczególnie polecany pieczywo pełnoziarniste.
Właściwości awokado
Awokado jest jednym z najbardziej lubianych owoców świata. Swoją „sławę” zyskało zasłużenie. Ma ciekawy smak, który pasuje do wielu potraw na ciepło i zimno, a zawarte w nim składniki odżywcze sprawiają, że można je włączyć w poczet superżywności.
Awokado zawiera ponad 25 składników odżywczych oraz dużo „dobrego tłuszczu” – wielonienasyconych i jednonienasyconych tłuszczy roślinnych. Między innymi dzięki temu regularne jedzenie awokado:
- zapobiega chorobom układu krążenia, regulując poziom „złego” cholesterolu,
- niweluje wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się oraz przyczyniają się do powstawania wielu chorób,
- spożywane w trakcie ciąży zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia rozstępów,
- ma niski indeks glikemiczny, co jest dobrą wiadomością dla cukrzyków, którzy mogą dodać ten owoc do swojego jadłospisu,
- poprawia pracę układu pokarmowego,
- dostarcza wielu witamin i minerałów (m.in. magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E, K);
Czy wiesz, że…
… awokado może wkrótce zabraknąć. Aby wyhodować zaledwie 30 g tych pyszności, potrzeba aż 35 litrów wody. W krajach, w których uprawia się awokado, panuje susza. Jest to jedna z przyczyn, przez które ta roślina kosztuje tak dużo. Mając to na uwadze, pamiętaj, aby zużyć awokado do końca – nie pozwól, aby się zmarnowało.
Więcej o awokado dowiesz się z artykułu Właściwości awokado i zastosowanie kulinarne.
Powyższy przepis, jak i wiele innych, znajdziesz w książce Alkaliczny styl życia.