Tłuszcz ostatnimi czasy cieszy się złą sławą. Uwagę konsumentów coraz bardziej przyciągają produkty light lub z 0% zawartością tłuszczu. Jednak dobry tłuszcz jest równie ważnym elementem diety, co warzywa, owoce lub ziarna. Który tłuszcz jest dobry? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule, jednak już teraz mogę zdradzić, że oleje roślinne są najlepsze w diecie odkwaszającej organizm.
Jaka jest rola tłuszczu w organizmie?
Tłuszcze roślinne i zwierzęce pełnią wiele ważnych funkcji m.in.:
- współtworzą błony komórkowe,
- umożliwiają trawienie i wchłanianie witamin A, D, E oraz K,
- dbają o odpowiednie stężenie i proporcje cholesterolu przyczyniając się tym samym do ochrony układu krążenia.
W żywieniu są jednak ważne proporcje. Tłuszcze zwierzęce są źródłem energii oraz niektórych witamin, jednak powinniśmy je spożywać w minimalnej ilości. Ich nadmiar powoduje problem z cholesterolem oraz zakwaszenie organizmu.
Zdecydowanie lepiej wypadają tłuszcze roślinne. Są one źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), czyli takich składników, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Oprócz tego większość olei roślinnych ma neutralne pH lub działa zasadotwórczo.
Oleje roślinne w diecie odkwaszającej organizm
O ile tłuszcze zwierzęce dostają czerwoną kartkę w diecie alkalicznej, to w tłuszczach roślinnych możemy przebierać i śmiało dodawać je do swojej diety. Wśród olei roślinnych są jednak takie, które mają szczególnie dobry wpływ – przyczyniają się do odkwaszania organizm. Oto 5 najlepszych olei roślinnych w diecie zwolenników odkwaszania organizmu.
1. OLEJ LNIANY – to bardzo wartościowy, alkalizujący olej. Jest on bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera dużo kwasów omega-3 i niewiele omega-6. Olej lniany:
- działa znakomicie na układ krążenia
- działa przeciwzapalnie
- wspomaga pracę układu pokarmowego
- obniża cholesterol
- odżywia i nawilża włosy
2. OLEJ RZEPAKOWY – jest źródłem witamin A, E, K. Zawiera cenne kwasy omega-3 i omega-6. Olej rzepakowy:
- obniża poziom cholesterolu
- korzystnie wpływa na skórę
- sprzyja zachowaniu młodości
- reguluje przemianę materii
- wspomaga odchudzanie
3. OLIWA Z OLIWEK – wśród olei roślinnych w diecie alkalizującej nie może zabraknąć oliwy z oliwek. Jest ona źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i w mniejszej ilości kwasów wielonienasyconych. Oprócz tego znajdziemy w niej sód, żelazo, wapń, potas, witaminę E i K, chlorofil. Oliwa z oliwek:
- wspomaga odchudzanie
- obniża poziom cholesterolu
- działa przeciwzapalnie
- korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi
- doskonale nawilża skórę
4. OLEJ Z OGÓRECZNIKA – wyróżnia się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera również sole mineralne, witaminy, garbniki i flawonoidy, saponiny oraz pierwiastki śladowe takie jak magnez, potas, cynk i żelazo. Olej z ogórecznika:
- łagodzi stany zapalne
- wspomaga pracę układu pokarmowego
- zapobiega miażdżycy
- wzmacnia układ odpornościowy
Olej z ogórecznika wchodzi w skład mieszanki olejów Omega Gold.
5. OLEJ KOKOSOWY – to bardzo uniwersalny olej, który znakomicie działa na organizm zarówno od wewnątrz jak i z zewnątrz. Olej kokosowy:
- odkwasza organizm
- wspiera układ pokarmowy
- wspomaga trawienie
- poprawia metabolizm
- znakomicie nawilża skórę
Olej kokosowy ma tak wiele zalet, że nie sposób wymienić ich wszystkich w tym artykule. Zainteresowanych odsyłam do artykułu pt. Olej kokosowy – alkalizująca moc dla twojego ciała.
Już wiesz, jak ważne są oleje roślinne w diecie alkalicznej. Teraz nie pozostaje nic innego, jak wybrać olej najlepszy dla ciebie i na stałe włączyć go do swojej diety.