Czy wiesz, że to co jesz ma wpływ na to, czy w przyszłości będziesz narażony na rozwój raka prostaty?
Najnowsze badania naukowe wykazują, że nawet niewielkie zmiany w nawykach dietetycznych mogą przyczynić się do znacznego obniżenia ryzyka zachorowania na raka prostaty.
Dieta w profilaktyce antynowotworowej
W profilaktyce antynowotworowej najważniejszą rolę odgrywają organiczne owoce i warzywa. Badania naukowców w tym kierunku opierają się na wynikach osób narażonych na raka prostaty oraz pacjentach cierpiących na tę chorobę.
Pokarmy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty to:
- pomidory,
- kalafior,
- brokuły,
- zielona herbata,
- produkty bogate w witaminy z grupy E,
- produkty bogate w selen;
Z kolei jedzenie dużych ilości białka zwierzęcego i wysoko przetworzonej żywności jest prostą drogą do rozwoju tej choroby.
Naukowcy co kilka lat zwracają uwagę na związek diety bogatej w warzywa a rozwojem raka gruczołu krokowego oraz sutka. Pamiętaj – odpowiednio skomponowana dieta bogata w ekologiczne produkty oraz wysoka świadomość mogą uchronić Cię przed skutkami niebezpiecznych nowotworów.