Mleko roślinne to fantastyczny zamiennik zwykłego krowiego mleka. Warto je polecić zarówno osobom nietolerującym laktozy, jak i tym, którzy pragną zrezygnować ze zwykłego mleka ze względów dietetycznych. Napoje roślinne możesz kupić gotowe – w sklepach ze zdrową żywnością lub samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy do tego dobry blender i kilka składników.
Mleko roślinne – ogólne zasady
W przygotowaniu domowego mleka roślinnego najlepiej sprawdzi się blender kielichowy – im mocniejszy, tym lepiej. Napój można zrobić z najróżniejszych ziaren, nasion i orzechów, np. sezamu, lnu, chia, pestek dyni i słonecznika, ryżu, maku, kasz, orzechów nerkowca, laskowych itp. Poniżej prezentujemy przepisy z wykorzystaniem kilku składników alkalizujących, które szczególnie ceni sobie dieta odkwaszająca organizm: migdały, sezam, len, kasza jaglana, pestki dyni.
Przed wykonaniem mleka namocz rośliny na całą noc (minimum na kilka godzin), najlepiej wodą alkaliczną lub mineralną. Do przecedzania składników po zmiksowaniu przyda się gaza, drobne sitko lub gęsty woreczek do mleka. Taki domowy napój rośliny postoi w lodówce około 2-3 dni.
Mleko migdałowe
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych wcześniej migdałów
- 3 szklanki wody – najlepiej alkalicznej lub mineralnej
Przygotowanie:
- Migdały wraz z wodą zmiksuj w blenderze.
- Powstałą pulpę przecedź przez gazę, sitko lub woreczek.
- Mleko przechowuj w lodówce. Zmiksowane migdały można wykorzystać do innych dań np. wegańskiego twarożku.
Mleko sezamowe
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych wcześniej ziaren sezamu
- 3 szklanki wody – najlepiej alkalicznej lub mineralnej
Przygotowanie: Ziarna sezamu zmiksuj z wodą w blenderze. Mieszankę odcedź przez gazę, sitko lub woreczek.
Mleko lniane
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych wcześniej ziaren lnu
- 3 szklanki wody – najlepiej alkalicznej lub mineralnej
Przygotowanie: Ziarna lnu zmiksuj z wodą w blenderze. Mieszankę odcedź przez gazę, sitko lub woreczek.
Mleko jaglane
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody – najlepiej alkalicznej lub mineralnej
Przygotowanie: Kaszę zmiksuj z wodą, całość odcedź.
Mleko z pestek dyni
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych wcześniej pestek dyni
- 3 szklanki wody – najlepiej alkalicznej lub mineralnej
Przygotowanie: Zmiksuj składniki, a następnie je przecedź.
Dodatki do mleka roślinnego
Należy podkreślić, że mleko roślinne, mimo że jest alternatywą krowiego, nie smakuje tak, jak zwykłe mleko. Jego smak można uatrakcyjnić prostym sposobem – wystarczy dodać składnik, który wzbogaci jego aromat. Ciekawymi dodatkami mogą być: daktyle, kurkuma, imbir, wanilia, kakao, cynamon.