Najnowsze badania wykazują, że przetworzone mięso działa silnie zakwaszająco, przez co jest śmiertelnie niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
The World Cancer Research Fund niedawno zakończyła szczegółowy przegląd badań klinicznych obejmujący ponad 7000 powiązań pomiędzy dietą a rozwojem nowotworów.
Wynik badań jest co najmniej przerażający. Okazuje się, że przetwory mięsne są śmiertelnie niebezpieczne dla ludzi. Konsumenci powinni natychmiast zaprzestać ich kupowania i spożywania.
O jakie rodzaje mięsa chodzi? Przede wszystkim o:
- bekon
- kiełbasę
- parówki
- mięsa pakowane
- pepperoni
- salami
- wszelkie rodzaje mięs, które znajdziemy w produktach mrożonych
Przetworzone mięso jest zazwyczaj produkowane z użyciem rakotwórczego azotanu sodu. Środek ten jest stosowany przede wszystkim po to, aby mięso miało ładny kolor – żeby po zapakowaniu wyglądało świeżo i zachęcająco.
Ponadto do przetworzonego mięsa dodaje się też glutaminian sodu, który nadaje pikantnego smaku. Jest to niebezpieczna toksyna, której spożycie może skutkować między innymi zaburzeniami neurologicznymi (bóle głowy, migrena a nawet Alzheimer), utratą apetytu czy otyłością.
Azotan sodu jest ściśle powiązany z wytwarzaniem się w ludzkim organizmie śmiertelnie niebezpiecznych, rakotwórczych nitrozoamin. Spożywając duże ilości pożywienia z tym środkiem chemicznym, ryzyko zapadnięcia na nowotwór zwiększa się kilkukrotnie.
Badania przeprowadzone w 2005 roku przez badaczy z Uniwersytetu Hawajskiego nie pozostawiają złudzeń. Naukowcy udowodnili, że jedzenie przetworów mięsnych zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki aż o 67%, zaś na raka jelita grubego o 50%.
Wyniki są przerażające. Zwłaszcza, kiedy weźmiemy pod uwagę fakt, że ponad 70% społeczeństwa regularnie spożywa mięso.
Poniżej przykładowa lista produktów mięsnych, których zdecydowanie lepiej jest unikać:
- wołowina
- bekon
- boczek
- kiełbasa
- pepperoni
- parówki
- wszelkie mięso kanapkowe
- wszelkie przetwory wieprzowe
- wszelkie przetwory mrożone z zawartością mięsa oraz mięsa mrożone
- mięso puszkowane
- produkty garmażeryjne nadziewane mięsem
- mięso drobiowe
Skoro mięso jest tak bardzo niebezpieczne to dlaczego pozwala się na jego sprzedaż?
Dlatego, że interesy przemysłu spożywczego zawsze były ważniejsze od prozdrowotnych regulacji rządowych.
Rząd Stanów Zjednoczonych starał się wprowadzić zakaz stosowania azotanu sodu już w latach 70 XX wieku, jednak lobbystom udało się przekonać ludzi, że substancja ta jest rzekomo „bezpieczna”.
Dziś ogromny wpływ na przemysł spożywczy wywierają ogromne korporacje. Niebezpieczne substancje są świadomie dodawane do produktów spożywczych i kosmetycznych, jednak nikt nie informuje o tym konsumentów.
Jak uniknąć niebezpieczeństwa związanego z przetworami mięsnymi?
- Przede wszystkim należy czytać etykiety produktów, które chcemy kupić. Nie kupuj nic, co w składzie ma azotan sodu i glutaminian sodu
- Unikaj jedzenia czerwonego mięsa
- Jedz duże ilości zielonych owoców i zielonych warzyw liściastych
- Zawsze unikaj spożywania przetworów mięsnych
- Pamiętaj, że każde mięso jest silnie zakwaszające, zawiera trujące kwasy azotowy, siarkowy, moczowy i inne
Teraz jesteś już świadomy tego, jakie niebezpieczeństwa niesie ze sobą spożywanie produktów mięsnych. Dziel się tą wiedzą ze swoimi bliskimi i znajomymi – być może ocalisz kilka żyć.
Czy jednak istnieje jakaś nadzieja?
Badania naukowe potwierdzają, że przeciwutleniacze występujące naturalnie w świeżych warzywach i owocach przeciwdziałają tworzeniu się w ludzkim ciele rakotwórczych nitrozoamin.
Ciągle jednak najlepszym sposobem uchronienia się przed zapadnięciem na nowotwór jest unikanie jedzenia białka zwierzęcego.
Należy pamiętać, że istnieje tylko jedna choroba, czyli zakwaszenie organizmu oraz jeden lek – alkalizacja.