Jarmuż to jedno z alkalicznych warzyw sezonu jesienno-zimowego. Jest on ceniony za pozytywny wpływ na zdrowie (zobacz: właściwości jarmużu) i ciekawy smak. Miłośnicy zdrowej kuchni dodają go do domowych koktajli, zup, sałatek, omletów i wielu innych dań. Dziś mamy propozycję na jarmuż w towarzystwie makaronu, pomidorków i oliwek. Przepis jest prosty, a danie dość szybkie w przygotowaniu.
Makaron z jarmużem
Składniki:
- 100 g ulubionego makaronu
- 5 liści jarmużu
- 1 mała cebulka
- 2 duże pomidory lub 3 średniej wielkości
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka ulubionych oliwek (zielone, czarne lub kalamata)
- sól, pieprz, wędzona papryka i zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
- oliwa
- opcjonalnie: płatki migdałów
Przygotowanie:
- Umyj jarmuż i porwij liście na mniejsze kawałki, a następnie przelej je wrzątkiem (np. na sitku). Dzięki temu warzywa straci gorzki smak, a grube włókna liści zmiękną.
- Pomidory umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulkę obierz i pokrój w piórka lub kostkę – tak jak lubisz. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki.
- Wstaw makaron do gotowania.
- Rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę, następnie dodaj jarmuż i przyprawy. Całość wymieszaj i duś przez 5-8 minut.
- Dodaj pomidorki, oliwki i przecier, a następnie duś przez kolejnych kilka minut.
- Podawaj na ciepło. Danie można posypać płatkami migdałów.
Co jeszcze można zrobić z jarmużem?
Jest to niezwykle wdzięczne warzywo – można je jeść na surowo, po ugotowaniu, upieczeniu lub podduszeniu. Makaron z jarmużem to tylko jeden przykład zastosowania. Możliwości jego wykorzystania jest całe mnóstwo. Oto garść propozycji:
- Koktajle warzywne lub owocowo-warzywne.
- Zupy.
- Sałatki (na ciepło i na zimno).
- Dodatek do omletów, zapiekanek, gulaszu.
- Dodatek do makaronów, kasz, ryżu.
- Chipsy z jarmużu.
- Pesto z jarmużu.
- Wege bigos z jarmużem.
- Gołąbki w liściach jarmużu (w wersji mięsnej i wege).
Jarmuż pasuje też do ryb i mięs, choć należy pamiętać, że mają one właściwości zakwaszające.
Ze względu na swój charakterystyczny gorzkawy smak i grube włókna na liściach, warzywo wymaga wcześniejszego przygotowania. Tak jak zostało to ujęte w punkcie pierwszym, jarmuż warto przelać wrzątkiem. Listki można też „wymasować”, zwłaszcza w miejscach, gdzie są grube włókna. Dzięki temu roślina nieco szybciej się upiecze/ugotuje i nie będzie dysproporcji miękkich liści i twardych włókien.