Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
Inne choroby

Ludzkie geny mogą się zmieniać przez dietę

4 października 2015
Ludzkie geny mogą się zmieniać przez dietę
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Naukowcy z dziedziny genetyki twierdzili przez długi czas, że informacja genetyczna raz zapisana w naszym DNA nie jest podatna na zmiany pod wpływem codziennych czynników. Okazało się, że nie jest to prawda. Zdrowe geny funkcjonują dobrze w zdrowym, zasadowym środowisku.

Dla nas oznacza to, że powinniśmy utrzymywać równowagę kwasowo-zasadową organizmu na właściwym poziomie. Najłatwiej jest to osiągnąć stosując dietę opartą na bogactwie i różnorodności „zasadowych” warzyw i owoców oraz unikając wszelkiego pożywienia oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Czas zmian w DNA jest bardzo ważnym czynnikiem

Zdrowe zmiany w genach najczęściej zachodzą bardzo powoli, w wyniku ewolucji trwającej setki, a nawet tysiące lat. Zjawisko szybko postępujących zmian w kodzie genetycznym pod wpływem czynników środowiskowych może natomiast przynieść bardzo złe skutki. Badaniem różnic zachodzących w kodzie genetycznym oraz ich skutków zajmuje się epigenetyka.

Czytając kod genetyczny

Całe nasze życie zależna jest od informacji genetycznej. Rozpoczyna się przecież od połączenia kodu genetycznego matki i ojca wewnątrz zapłodnionej komórki jajowej. Tym samym nasza informacja genetyczna jest złożona z mieszanki informacji, jakie przekazali nam rodzice. Nas budowa ciała, kolor włosów i oczu uzależniony jest od tej informacji, zresztą dlatego jesteśmy do naszych rodziców podobni. W kodzie genetycznym zapisana jest także nasza skłonność do zapadania na określone choroby, w tym choroby genetyczne.

Trochę historii

Dieta ma wielki wpływ na nasze zdrowie i geny. Dobrym, choć drastycznym przykładem jest ten o kobietach rodzących dzieci w czasie drugiej wojny światowej w Danii (1944-45), kiedy panował głód. Kobiety donosiły ciąże mimo bardzo ubogiej diety (nawet 518 kalorii dziennie). Co ciekawe, kobiety te rodziły dzieci, które przeżywały, mimo iż były jeszcze bardziej niedożywione od swoich matek. Okazuje się, że w wyniku długotrwałych złych warunków życia, doszło do zmian w informacji genetycznej matek. Gdyby sytuacja niedoboru pożywienia była jednorazowa i trwała krótko, pewnie doszłoby do poronienia. Natomiast pod wpływem długotrwałego stanu środowiska, organizm matek i dzieci „przeprogramował się”.

Wciąż stanowi dla ludzi zagadkę, jak to jest możliwe, że dieta oraz środowisko może w tak znaczącym stopniu wpływać na zmiany w genach. Przeprowadzono kiedyś eksperyment na bliźniętach jednojajowych. Pierwsze założenie było takie, że skoro bliźniaki pochodzą z jednego jaja, mają do siebie bardzo podobne DNA, to będą odporni lub nieodporni na te same choroby i podobni pod wszystkimi innymi względami.

Bliźniaki były wychowywane w odmiennym środowisku. W miarę prowadzonych obserwacji okazało się, że dojrzewając zaczęli się między sobą coraz bardziej różnić. W tym eksperymencie pokazano jak znaczący wpływ ma środowisko na kształtowanie DNA.

Podsumowując

Trudne warunki środowiska sprawiają, że nasz organizm jest zakwaszony i podatny na choroby. Powinniśmy pamiętać o tym, że utrzymanie zasadowego środowiska dla naszych genów sprawi, że staną się one mocniejsze, natomiast osłabi wpływ niekorzystnych genów. Dlatego tak ważna jest nasza dieta, zdrowy styl życia oraz ograniczanie stresów.

działanie genówgenetykageny

Zbawienny wpływ cudu równowagi pH na problem bielactwa skóry
Feminizacja mężczyzn – poważny problem XXI wieku

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij