Cukinia należy do czołówki warzyw odkwaszających organizm. Jest ceniona również ze względu na inne właściwości – jest niskokaloryczna, lekkostrawna, ma delikatny smak, który pasuje do różnych potraw. Cukinię możemy przyrządzić na najróżniejsze sposoby. Jednym z nich są kotlety z cukinii.
Kotlety z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mała marchewka
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- pół szklanki kaszy jaglanej
- zmielone płatki owsiane lub inny ulubiony zamiennik bułki tartej
- pieprz, sól
- pół łyżeczki kminu rzymskiego lub innych ulubionych przypraw
- natka pietruszki lub koperek
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Nie musisz jej obierać ze skórki (pod skórką znajduje się najwięcej witamin). Odstaw na kilkanaście minut, a później odsącz z nadmiaru wody.
- Marchewkę umyj i zetrzyj na tarce.
- Czosnek i cebulę drobno posiekaj, a następnie delikatnie podsmaż.
- Posiekaj natkę pietruszki lub koperek.
- Wymieszaj kaszę, warzywa, przyprawy.
- Uformuj kotlety, obtocz je w zmielonych płatkach lub innym zamienniku bułki tartej, a następnie delikatnie podsmaż na patelni aż się zarumienią.
- Osoby, które liczą kalorie, mogą przygotować kotleciki w piekarniku – wystarczy rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok 200-230 stopni C) i piec do momentu aż się zarumienią.
Kotleciki świetnie pasują do kasz, ryżu, a nawet ziemniaków. Warto je podawać z surówką lub sałatką. Ciekawą propozycją podstania są kotlety z cukinii z sosem grzybowym.
Co jeszcze można zrobić z cukinii?
Ze względu na swój łagodny smak, cukinię z powodzeniem można dodawać do wielu różnych potraw. Można z niej zrobić zupy, omlety, placki, kotleciki, pasztety, wege „burgery”, leczo, a nawet przetwory (np. ketchup z cukinii) lub słodkości (np. ciasto cytrynowe z cukinią). Warto spróbować faszerowanej cukinii >> lub cukinii w sałatkach. Jest znakomitym towarzystwem dla mięs, makaronów, ryżu i innych warzyw. Można ją spożywać na surowo, smażyć, dusić, gotować, grillować i piec, innymi słowy – można z niej zrobić niemal wszystko.