Anamu to roślina, która jest wykorzystywana leczniczo we wszystkich miejscach, w których rośnie. Tamtejsi zielarze dobrze znają jej szerokie spektrum działalności. Roślina ta pomaga leczyć artretyzm, zaburzenia trawienne, cukrzycę, a nawet nowotwory. Ma ona też właściwości uśmierzające ból i uwaga, odkwaszające organizm.
Ziele anamu jest rośliną występującą naturalnie w Ameryce Południowej, na tropikalnych terenach Wysp Karaibskich oraz w centralnej i południowej Afryce. Nazwa botaniczna anamu brzmi Petiveria alliacea. Na Jamajce anamu jest nazywane też babką gwinejską lub trawą czosnkową.
Co na to medycyna?
W ostatnim 25-leciu za sprawą badań nad właściwościami anamu, odkryto wiele biologicznie aktywnych substancji chemicznych, jak np. flawonoidy. W sumie wyizolowano ponad 20 związków, niektóre z nich po raz pierwszy w historii udało się wyekstrahować właśnie z rośliny.
Wyniki badań potwierdziły lecznicze właściwości, w jakie wierzono od zawsze w medycynie ludowej. Niektóre właściwości przypominają trochę te, które ma czosnek pospolity.
Napar z Anamu ma następujące właściwości:
- Pomaga ograniczyć poziom zakwaszenia organizmu
- Oczyszcza organizm z kwasów metabolicznych
- Uśmierza ból, zarówno pity, jak i wcierany w skórę
- Pozwala ograniczyć i ustabilizować poziom cukru we krwi
- Silnie wpływa na system immunologiczny
- Wykazuje antynowotworowe właściwości
- Działa na organizm antybiałaczkowo
- Działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo
Ziele anamu ze względu na swoje właściwości obkurczające macice, w żadnym wypadku nie powinno być zażywane przez kobiety w ciąży. Ze względu na niewielką zawartość substancji wpływającej na gęstość krwi zwanej warfaryną, nie powinno być stosowane także przez osoby z zaburzeniami krzepliwości krwi, takimi jak hemofilia.
W przypadku zażywania jakichkolwiek środków rozrzedzających krew, należy skonsultować się z lekarzem, zanim zdecydujemy się na napar z ziela anamu.
Jak stosować Anamu, żeby przyniosło efekty?
Najlepsze efekty przyniesie napar z naturalnie wyrośniętych ziół, wolnych od środków chemicznych i innych zanieczyszczeń.
Jedną łyżkę stołową suszonego w całości zioła należy zaparzyć w 1 litrze gorącej wody. Najlepiej jest pić anamu na pusty żołądek. Maksymalną dzienną dawką będą porcje po pół kubka, dwa razy dziennie.
Kluczem do sukcesu jest wytrwałość
Wiele osób spodziewa się natychmiastowych efektów stosowania ziół i innych środków na magiczne pozbycie się zakwaszenia organizmu. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak wiele innych dających korzyści prozdrowotne ziół, Anamu da najlepsze efekty stosowane razem ze zdrową i racjonalną dietą, odżywczymi suplementami odkwaszającymi, ćwiczeniami, detoksykacją kwasową oraz zdrowym snem.
Anamu powinno by elementem stylu życia oraz diety według zasad Cudu Równowagi pH. Może być ono także stosowane razem z tradycyjną medycyną bez zaburzania jej efektów. Pamiętaj, że jeśli jesteś poważnie chory, nie powinieneś opierać się jedynie na ziołolecznictwie, ale przyjąć pomoc wykwalifikowanych specjalistów.