Kasza jaglana to znakomity dodatek do diety odkwaszającej organizm. Jest lekkostrawna, odżywcza, a dzięki obecności węglowodanów złożonych zapewniają na długo uczucie sytości. Kaszę jaglaną można przyrządzić na słodko lub słono, w towarzystwie owoców, warzyw, orzechów, serów. Dania z kaszy jaglanej są świetną opcją śniadaniową. Dziś przedstawiamy trzy przepisy na potrawy na śniadanie lub na inne okazje.
Kasza jaglana z buraczkami
Kasza jaglana z buraczkami będzie zdecydowanie szybsza w przygotowaniu, jeśli buraczki upieczesz dzień wcześniej.
Składniki:
- 2 buraki
- 1.5 szklanki kaszy jaglanej
- 4 łyżki prażonych pestek z dyni
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól i inne ulubione przyprawy
- świeża natka pietruszki
- oliwa
Przygotowanie:
- Upiecz buraki (warto to zrobić dzień wcześniej, aby mieć gotowe buraczki pod ręką), a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Ugotuj kaszę (to również warto zrobić dzień wcześniej). Jeśli zależy ci na łagodnym smaku kaszy, pozbawionym charakterystycznej goryczki, przeczytaj wskazówki jak ją ugotować >>
- Zeszklij na oliwie cebulę i czosnek.
- Całość (buraki, kasza, cebula, czosnek, przyprawy) wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią danie.
Kasza jaglana z imbirem
Imbir to wspaniała roślina – wspomaga pracę układu nerwowego, krążenia, trawiennego i jest przy tym świetnym wsparciem dla odporności. Można go dodać do diety na różne sposoby, na przykład przygotowując go z kaszą jaglaną.
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 plasterek korzenia świeżego imbiru
- 1 duże lub 2 małe jabłka
- mała garść suszonej żurawiny
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- odrobina kardamonu i cynamonu
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojone jabłko, imbir, żurawinę i przyprawy.
- Danie polej syropem daktylowym i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana wybornie smakuje z warzywami. Dowodem jest poniższy przepis 🙂
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 cukinia
- 1 papryka
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Warzywa pokrój w kostkę, cebulę i czosnek – w drobną kostkę. Dodaj je pod koniec gotowania kaszy, a następnie całość podduś na wolnym ogniu około 6-8 minut.
- Dodaj przyprawy, całość posyp prażonymi pestkami dyni i odrobiną posiekanej natki pietruszki.