Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
  • SKLEP
    • Moje konto
  • 0 produktów0.00 zł
promocja zdrowia

Jedzenie niedojrzałych owoców – dlaczego warto to robić?

12 sierpnia 2016
Jedzenie niedojrzałych owoców – dlaczego warto to robić?
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Dieta zasadowa zasadniczo wyklucza jedzenie słodkich owoców ze względu na dużą ilość szkodliwej fruktozy. Nowe trendy z zachodu wskazują jednak na to, że jest pewien sposób jedzenia owoców, który daje mnóstwo korzyści dla organizmu. Chodzi o jedzenie owoców, które nie zdążyły jeszcze dokładnie dojrzeć, w szczególności banany, papaje i mango.

Co zyskujemy jedząc niedojrzałe owoce?

Podczas dojrzewania owoców maleje w nich ilość kwasów i skrobi, natomiast rośnie ilość cukrów. Za ten proces odpowiedzialny jest eten, gaz stosowany bardzo często w dojrzewalniach. Jedząc nie w pełni dojrzałe owoce, uzupełniasz niedobór dwóch ważnych składników – błonnika pokarmowego oraz skrobi opornej, które dają silne uczucie sytości.

Skrobia oporna zapobiega wchłanianiu cukrów i tłuszczów z pożywienia, a także wspiera pracę bakterii jelitowych. Dzięki temu wspieramy odporność i poprawiamy trawienie. Dodatkowo, podczas procesu rozkładu skrobi opornej w jelitach, powstają krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit. To jeszcze nie koniec właściwości skrobi opornej – ma ona także działanie zbliżone do błonnika. Zwiększając ilość treści jelitowej, ułatwia ona wypróżnienia i zapobiega zaparciom.

Owoce, które jeszcze nie dojrzały, zawierają więcej potasu, witaminy C oraz witaminy B6. Jedzą takie owoce wspieramy stan układu pokarmowego, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko wystąpienia takich dolegliwości, jak niestrawność czy nadkwasota.

Wprowadzając takie owoce do swojej diety, pamiętaj o umiarze. Zacznij od niewielkiej ilości i obserwuj swój organizm przez 1 – 2 dni. Jeśli nie zauważysz żadnych dolegliwości, zwiększ ich ilość w diecie.

bananyniedojrzałe owoceowoce

Related Posts

Warzywny suplement diety – prosty sposób na dostarczenie witamin i minerałów

Warzywny suplement diety – prosty sposób na dostarczenie witamin i minerałów

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Witaminy i minerały to podstawowe związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Już niewielkie niedobory tych składników mogą powodować m.in. zmęczenie, bóle o różnym nasileniu lub problemy skórne. Najlepszym źródłem witamin i […]

Czy na diecie zasadowej można jeść owoce?

Czy na diecie zasadowej można jeść owoce?

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Owoce od zawsze kojarzą się nam ze zdrowiem, jednak fakty mówią same za siebie – na diecie zasadowej należy ich unikać z wielu powodów. Można je jeść tylko w pewnych sytuacjach, […]

Owoce mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu!

Owoce mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu!

W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj! Wszystkie słodkie owoce prowadzą do zakwaszenia organizmu i utraty zdrowia Podczas jedzenia zakwaszających słodkich owoców takich jak np. mango, ślinianki wydzielają wodorowęglan sodu, który buforuje zakwaszającą fruktozę i sprawia, że wartość […]


Syrop glukozowo-fruktozowy jest groźniejszy niż cukier!
Zalkalizuj swoją dietę i odzyskaj równowagę pH!

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Dr Pixel

Pracujemy nad wdrożeniem sklepu online - prosimy nie składać zamówień. Zamówienia nie będą realizowane Dismiss

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij