Cud pH
  • Alkaline 16 Greens 220 g
  • Alkaline 16 Greens saszetki
  • PuripHy zasadowe krople 60 ml
  • PuripHy zasadowe krople 30 ml
  • pHour Salts 450 g
  • pHour Salts saszetki
  • pHour Salts kapsułki
  • pHlush saszetki
  • Liquid ChloropHeal – chlorofil w płynie
  • Chlorophyll – spray chlorofil z miętą
  • Omega Gold – mieszanka olejów
  • Zasadowy zestaw startowy
  • Alkaliczny jonizator wody
  • Wyciskarka wolnoobrotowa Greenzyme
  • Facebook
Cud pH
  • ZASADOWA BAZA WIEDZY
    • Alfabetyczny spis artykułów
    • Tabela Żywności Zasadowej
    • Historie Pozytywnych Zmian
    • Zasadowe Przepisy
    • Książki i Poradniki
    • Odkwaszanie Organizmu
    • Zakwaszenie organizmu: jak sprawdzić?
    • Objawy zakwaszenia
      • Cukrzyca
      • Otyłość
      • Rak
      • Inne choroby
    • Najczęściej czytane
  • ZASADOWE SUPLEMENTY
    • Alkaline 16 Greens
    • PuripHy
    • ChloropHeal
    • pHlush
    • pHour Salts
    • Omega Gold
    • SKLEP Z SUPLEMENTAMI
  • KIM JESTEŚMY?
    • Nasz Zespół
    • Nasze Wartości
    • Nasze Doświadczenie
  • KONTAKT
Przepisy

Japońskie placki warzywne – okonomiyaki

22 stycznia 2021
Japońskie placki warzywne – okonomiyaki
W jaki sposób dostarczyć organizmowi porcję zielonych warzyw w 30 sekund? Dowiedz się tutaj!

Placki warzywne to jeden z prostszych sposobów na w miarę szybki i pożywny obiad lub inny posiłek. Przepisów na placki jest całe mnóstwo, natomiast dziś przedstawiamy przepis na japońskie placki warzywne, okonomiyaki – bez mięsa.

W poniższym przepisie jest kilka składników o działaniu zakwaszającym, lecz przepis mieści się w głównej zasadzie diety alkalicznej 80/20 (80% składników zasadowych, 20% możliwych składników zakwaszających lub neutralnych). Przepis można zmodyfikować według indywidualnych potrzeb kulinarnych (np. zamiast jajka można dodać zawiesinę z siemienia lnianego, natomiast zamiast mąki pszennej można dodać mąkę bezglutenową itp.).

Czym są placki okonomiyaki?

Czym jest to danie o tajemniczo brzmiącej nazwie? Najogólniej mówiąc, są to placki z kapustą i innymi składnikami. “Okonomiyaki” w dokładnym tłumaczeniu oznaczają “smażysz, co chcesz”. Tak więc w różnych regionach Japonii można się spotkać z różnymi recepturami. I tak na przykład w regionie Kansai składniki miesza się z ciastem przypominającym ciasto naleśnikowe, natomiast w Hiroszimie składniki układa się warstwowo, ponadto w daniu jest obecny makaron. Poniższa propozycja dania jest bliższa recepturze z Kansai, przynajmniej pod względem wykonania dania.

Japońskie placki warzywne

Placki są łatwe do przygotowania. Ich przyrządzenie powinno zająć około 30 minut. Poniższe składniki są przewidziane na 4 porcje.

Składniki

Placki:

  • 4 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 100 g kapusty
  • 1 marchewka
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1 dymka
  • 1 łyżka oleju

Sos:

  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 cytryna
  • 1 garść listków rukoli
  • sól
  • pieprz

Dekoracja:

  • 4 łyżeczki prażonego sezamu
  • 1 dymka
  • 1 papryczka chili

Przygotuj:

tarki o małych i grubych oczkach

japońskie placki warzywne

Przygotowanie

Placki:

  1. Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
  2. Kapustę drobno szatkujemy. Marchew i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę siekamy. Dodajemy warzywa do masy jajecznej i dokładnie mieszamy.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Nakładamy łyżką na patelnię porcje masy, a następnie formujemy placuszki.
  4. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.

Sos:

Jogurt grecki przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok i posiekaną drobno rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Sposób podania:

Japońskie placki podajemy z przygotowanym sosem, posypane prażonym sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

Powyższe danie jest dobre na obiad, kolację, śniadanie lub lunch do pracy.

Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej warzywa i owoce”, Ryneczek Lidla.

placki okonomiyakiplacki warzywne

Jak zimą dodać sobie energii?
Trening autogenny – skuteczny sposób na relaks

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Kategorie

  • Cukrzyca
  • dieta
  • Emocje
  • Inne choroby
  • minerały
  • Otyłość
  • Pokarm
  • promocja zdrowia
  • Przepisy
  • Rak
  • Sklep Cud pH
  • Substancje lecznicze
  • Sukcesy
  • Wirusy

Naszym głównym celem jest poprawa życia i zdrowia ludzi, poprzez szerzenie koncepcji alkalicznego i zdrowego stylu życia. Znajdziesz u nas informacje o odkwaszaniu organizmu, przepisy na smaczne i zdrowe dania oraz suplementy i inne produkty wspierające alkaliczny styl życia.

Ostatnie wpisy

  • Bób – właściwości i możliwości wykorzystania w kuchni
  • Dieta alkaliczna a wyjazdy wakacyjne
  • Przepisy na soki z warzyw i owoców
  • Zioła, które warto zbierać w czerwcu

KONTAKT

CUD PH s.c.
Grzybowska 87
00-844 Warszawa

Email: biuro@cudph.pl
www.cudph.pl

Wykonanie : Strony Internetowe Białystok Lin-Art.pl